Savjeti dermatologa: Vodič kroz pravilno nanošenje kreme za sunčanje

by | 18 srpnja, 2020

I galebovi na moru znaju koliko je zaštita od sunca neophodna i potrebna. No, isto tako postoje brojni mitovi oko krema za sunčanje. Allure je priupitao dermatologe na što sve trebamo obratiti pozornost prilikom korištenja krema za sunčanje.

Krema za sunčanje se treba nositi svakodnevno – izvan, ali i unutar kuće

Uvriježeno je mišljenje da kremu sa zaštitnim faktorom trebamo nositi samo kada izlazimo iz svog doma. No, kad je njega lica u pitanju, najbolje je zaštitni faktor nanositi svako jutro, bez obzira je li idemo nakon toga na otvoreno ili ne.

Često štetne sunčeve zrake prodiru i unutar četiri zida kroz prozore i otvorena vrata, a kratki odlazak do kioska ili trgovine također nas izlaže zrakama.

Stoga kako biste nepotrebno razmišljali, kremu sa zaštitnim faktorom uvrstite u svoju skincare rutinu, bez obzira na svoje dnevne obveze.

Zaštitu ne traži samo naše lice

Nakon što smo uspješno uvrstili kremu sa zaštitnim faktorom u svoju skincare rutinu, treba voditi računa da kremu nanosimo i na druge dijelove tijela.

To se posebno odnosi na vrat, dekolte, ramena i ruke koji su najčešće izloženi tijekom ljetnih mjeseci. Naravno, ako krenemo na plažu, potrebno je zaštiti cijelo tijelo. Kremu uvijek nanosimo prije odlaska na plažu.

Magična brojka SPF-a je 30

raznorazne kreme s još većim rasponom SPF-a. Ako niste sigurni koji zaštitni faktor odabrati, pogriješiti ne možete sa SPF 30. Ako imate posebno osjetljivu kožu, slobodno birajte i veći faktor.

Kremu za sunčanje je potrebno nanositi svakih par sati

Nije dovoljno kremu sa zaštitnim faktorom nanijeti samo prije odlaska na plažu. Svaka dva sata bi trebali nanositi kremu na sve izložene dijelove tijela. Koliko god se pojedini proizvodi hvalili da su vodootporni, kreme je potrebno nanositi svaka dva sata.

Preporuka stručnjaka je mineralna krema za sunčanje

Sudeći prema komentarima brojnih stručnjaka, mineralne kreme/losioni za sunčanje su najispravniji odabir. Ističu kako se ovi proizvodi sastoje od prirodnih sastojaka bez cinka i titanija. Uz to su mineralni proizvodi prikladniji za osobe s osjetljivom kožom.

I vaša odjeća se ubraja u SPF

U zaštitu od sunca ne ubrajaju se samo kreme i losionu nego i vaša odjeća. Lagani i prozračni materijali, šeširi i sunčane naočale su must have svakog ljeta.

Ne zaboravite na svoje usne

Često se dogodi da zaboravimo zaštiti svoje usne koje zbog izlaganja suncu postaju hrapave kao i tijekom zime. Birajte balzame za usne sa zaštitnim faktorom, shea maslacem i vitaminom E.

IZVOR: NOVILIST.HR