Na što paziti kod odabira cipelica za prve korake vašeg djeteta otkriva dječji ortoped

by | 28 veljače, 2023
Baobaby cipele

Dolazak bebe zasigurno je najvažniji događaj u životu jedne obitelji. Prvi pogledi, uspavljivanja, maženja, mirisi… Čarobni su ovo trenuci u kojima će svaki roditelj uživati i koje će pamtiti zauvijek.

S druge strane, period je ovo i u kojem se rađaju mnoge nove, dotad nepoznate brige. Roditelji se lako mogu naći u kovitlacu zabrinutosti i težnji da malim bićima koje su donijeli na svijet osiguraju samo najbolje jer oni jedino to i zaslužuju.

Jedno od pitanja koje tako često muči roditelje nakon rođenja djeteta jest izbor cipelica u kojima će njihov mališan napraviti svoje prve korake, posebno jer se stopala novorođenčadi razlikuju od stopala odraslih. Kako bismo riješili nedoumice, najčešća pitanja vezana za odabir prvih cipelica postavili smo dr. sc. Josipu Vlaiću, specijalistu ortopedije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, koji nam je otkrio na što je bitno pripaziti kod odabira prve dječje obuće.

Kad se obavlja prvi pregled stopala kod djeteta?

Dječji ortoped uglavnom susreće dojenčad s pet-šest tjedana starosti kod prvog UZV pregleda kukova. Tada je uvijek dobro dojenčetu pregledati stopala i utvrditi postoji li potreba za bilo kakvom intervencijom.

Koje su karakteristike zdravih stopala bebe i koji se problemi sa stopalima mogu javiti?

Najvažnije kod dječjih stopala je lijepo oblikovanje. Zdrava stopala dojenčeta su elastična i hipermobilna te imaju četvrtast oblik – drukčiji od odraslog stopala. Ona imaju izraženije “jastučiće“ u svom središnjem dijelu te su mekana i savitljiva. Manji dio dječjih stopala potrebno je, zbog zaležanosti u maternici i lošijeg položaja, poticati da se isprave masažama i fizikalnom terapijom. Nasreću, najmanjem broju dječjih stopala potrebni su ekstenzivniji oblici liječenja kao što su gipsanje ili operacije. Tada bi u ambulanti dječjeg ortopeda sve sumnje i nedoumice oko stopala djeteta trebale biti razjašnjenje. To je vrijeme kad bi roditelji trebali dobiti sve odgovore na pitanja o obliku, rastu i razvoju stopala kod djeteta. Za vrijeme pregleda i kroz razgovor, vrlo često se postavi i pitanje prve obuće.

Baobaby cipele

Kad uopće trebamo razmišljati o prvoj obući djece?

Prve cipelice koja djeca dobiju primjerice za krštenje ne služe svrsi hodanja već samo za uljepšati fotografiju ili ugrijati stopalo na hladnoći, no izbor prve obuće kada djeca započnu s prohodavanjem važan je. Ovdje treba naglasiti da djeci ne treba obuvati ništa kruto na stopala dok još dominantno pužu jer im jednostavno smeta kod kretanja. U tom periodu puzanja i kasnije vertikalizacije uz namještaj dobro je da dijete nosi nešto lagano i mekano na stopalima, kao čarapice. Međutim, kad se u fazi prohodavanja pojave trenuci da dijete samostalno bez pomoći učini nekoliko koraka kroz prostoriju, ispravan odabir obuće je bitan jer će ubrzo biti hodač.

Što je i zašto je važan bosonogi model obuće?

S vremenom se pokazalo da se optimalni razvoj stopala događa u bosonogom okruženju. To znači kako bi za optimalan razvoj dječjeg stopala bilo dobro da djeca od malena hodaju bosa. Ipak, ovakav scenarij nam je svima teško zamisliv jer prijete razne opasnosti kod bosog hodanja. Međutim, odabir vrste obuće djeci izrađene prema bosonogom (barefoot, engl.) modelu čini se kao izvrsna alternativa koja omogućava primjerenu zaštitu stopala, a istovremeno pruža željene uvjete optimalnog razvoja dječjeg stopala. Današnja obuća izrađena prema barefoot modelu je lagana, ima dovoljno mjesta za prste, fleksibilna i nema materijala za amortizaciju tabana pa se hod u barefoot obući smatra po funkciji kao bosonogi hod uz istovremenu zaštitu stopala. Štoviše, nedavno istraživanje Gimunova i sur. na djeci u fazi prohodavanja pokazalo je da djeca koja su prohodavala u barefoot obući imaju veći luk stopala i manji kut progresije stopala kod hoda usporedno sa svojim vršnjacima koji su prohodavali u klasičnim dječjim papučicama. Dakle, imaju bolje parametre koji se smatraju povoljnima kod ispravnog razvoja stopala. Zapravo, barefoot obuća trebala bi biti četvrtastog oblika kao što to dječje stopalo i jest. Trebala bi biti porozna – izrađena od prirodne kože da bi se izbjegla iritacija ili gljivične infekcije. Mora imati određeno trenje s podlogom koje oponaša hod bosim stopalom, a sâm vanjski izgled trebao bi djeci biti prihvatljiv.

izbor obuće za bebe

Na što pripaziti kod odabira prvih dječjih cipelica?

Pretjerano kruta i kompresivna obuća može izazvati deformitete, slabosti i ograničenje pokretljivosti, tako da ovu vrstu obuće treba izbjegavati za zdravo dječje stopalo. Zdravom stopalu djeteta treba samo omogućiti ispravan rast i razvoj, a ne opteretiti ga korektivnim cipelama, što je sam po sebi pogrešan naziv za obuću koja se kani obuti na zdravo stopalo. Ako stopalo nije zdravo te ima potrebe za smanjenjem apsorpcije udarca kod hoda, raspodjelu opterećenja ili povišenje, to predstavlja valjane indikacije za izmjenu cipela kod djeteta.

Za kraj, imate li preporuku obuće za prve dječje korake?

Obuća izrađena prema barefoot modelu nedavno je postala popularna alternativa konvencionalnim cipelama među roditeljima predškolske djece u Europi. Ne čudi stoga velik interes javnosti i svih uključenih za ovaj model obuće i kod djece u fazi prohodavanja. Na tržištu postoji više modela, od kojih se nekako prema navedenim klasifikacijama kod nas najviše izdvaja Baobaby barefoot model cipelica za djecu u prohodavanju. Ovaj model barefoot cipelica osim što vizualno izgleda lijepo i djeci prihvatljivo, izrađen je ručno i bez ljepljenja tako da je mogućnost alergija na ljepila izbjegnuta. Cipelice se lako obuvaju i mekane su pa odlično prijanjaju uz stopalo. Rub cipelica koji dođe uz gležanj je obložen baršunastom tkaninom pa nema nimalo žuljanja. Konačno, kad roditelji dovedu dijete na konzultacije dječjem ortopedu nakon prvih učinjenih koraka, iskustva s Baobaby barefoot modelom cipelica su odlična.

Želite li saznati više o Baobaby cipelicama, modelima i karakteristikama, predlažemo da zavirite na službeni webshop ovog brenda koji je već devet godina omiljeni izbor obitelji diljem Hrvatske.

Foto: PR