Mogući razlozi zašto prema nekome osjećate ogorčenost

Donosimo odgovor kako se postaviti u takvim situacijama

by | 11 svibnja, 2021
osjećaji, žena

Klinička psihologica Ayanna Abrams, Psy.D. kaže da je ogorčenost osjećaj koji traje duže od ljutnje – zapravo bijes manjeg intenziteta. To je odgovor na trajnu ili neriješenu frustraciju ili nepravdu kroz koju se ne možete probiti.

Ako osjećate ogorčenost prema nekome u svom životu, evo savjeta kako se nositi s time.

Jednostrano prijateljstvo

Ovo prijateljstvo značilo bi da samo jedna strana pretjerano daje svoje vrijeme i pažnju prijatelju koji ne pokazuje interes za vaš život i ne pruža istu vrstu podrške. Takva situacija dovodi do ogorčenosti – osjećaj iskorištavanja ili vjerovanja nekome tko se ponaša sebično predstavlja prijelomnu točku za ogorčenje. To su riječi licencirane obiteljske terapeutkinje Tiane Leeds, LMFT.

Neriješeni sukobi

Neriješeni argumenti i sukobi koji se samo nastavljaju nadograđivati ne donose ništa dobro i dovode upravo do ogorčenosti. Neko vrijeme ih možete ignorirati u sebi, ali kasnije dođe do toga da se jednostavno morate s njima pomiriti, riješiti ih ili naučiti kako se s njima nositi. Osim toga, osjećaj ogorčenosti javlja se i kad se osjećate zanemareno i izostavljeno od stvari i osoba koje su vam bitne. (Pročitajte: Ogorčenje i sarkazam mogu rezultirati ozbiljnim rizikom od smrti, pokazala je studija)

Psy. D. Abrams savjetuje kako se postaviti u takvim situacijama:

– budite iskreni prema sebi i prema osobi zbog koje se tako osjećate. Svoje osjećaje ne možete kontrolirati, a poricanje stvara samo još više ogorčenja
– razmislite i o svom ponašanju i o tome što vas je točno povrijedilo
– naučite podijeliti svoja očekivanja i potrebe s drugima kako biste se u budućnosti znali suočiti s njima ako se nastave.

FOTO: freestocks.org/Pexels