Mentalni odmor: kako se opustiti i resetirati za produženi vikend?

by | 7 travnja, 2023

Ako imate sreće i dobar posao, tada vjerojatno spajate određene dane s vikendima i možete uživati u produženom vikendu.

To u konačnici znači i više dana za odmor za vas. I zar ne bi bilo najbolje kad biste to vrijeme u potpunosti (ili barem što je više moguće) posvetili sami sebi i “napunili baterije” te resetirali svoje mentalno zdravlje?

Postoje načini kako to uistinu i postići, a neke od takvih istaknula je i stručnjakinja Jodie Cariss, terapeutkinja. Ona je dala savjete kako najbolje i najlakše postići da svoje slobodno vrijeme iskoristite na najbolji mogući način i za svoju dobrobit.

“Oslobodite se potrebe da budete zauzeti i uspoređujete se s drugima i onime što oni rade”, kaže Cariss. “Prilagodite se onome što vam stvarno treba za vlastitu nadopunu. To može biti odmaranje, povezivanje s nekim koga volite, odlazak u šetnju, uživanje u tišini ili zabava. Samo se pobrinite da što god radite, radite zbog sebe, a ne zato što osjećate da biste to trebali raditi.”

Svakako odvojite malo vremena za to da duboko osjetite kako ste stvarno i što vam je potrebno, to jest dajte osjećajima prostora da dođu k vama.

Pročitajte: Ivana Štulić prohodala je El Camino i postigla mentalni balans. Otkrila nam je sve o tome

mentalni odmor relax

Izlazak na otvoren zrak, povećanje razine serotonina i udisanje svježeg zraka mogu ponuditi potpuno novu, pozitivnu perspektivu za vas i za daljnje funkcioniranje. Također, izlazak iz užurbanosti i normalnosti može biti savršen način prakticiranja brige o sebi.

Zašto stvarno ovaj put ne biste isključili vezu s društvenim mrežama te se posvetili čitanju dobre knjige?

Uz to, ono što stručnjaci predlažu jest to da proslavite svoje uspjehe, koliko god oni bili mali. Zapitajte se koju si nagradu možete dati da sami sebe počastite.

Stres stvara fizičku i psihičku napetost, a te se napetosti mogu prenijeti jedna na drugu. Osjećaj tjelesne napetosti može povećati vašu psihičku i emocionalnu napetost i obrnuto.

Zato je važno fizičko opuštanje tijela koje vam može pomoći u oslobađanju od psihičkog stresa, a opuštanje vašeg uma može vam pomoći da se fizički opustite i oslobodite napetosti u vašem tijelu.

Jedno s drugim je povezano i izuzetno bitno za cjelokupan mentalni odmor – prijeko potreban baš svima.

Pročitajte: Nekoliko zdravih mentalnih navika koje imaju sve ostvarene žene

Foto: Pexels