Zdrava hrana

Kruh na talijanski način viralan je na mrežama. Imamo recept za savršenu focacciu

by Katarina Brkljača

14.11.2025.
Kruh na talijanski način: kako napraviti savršenu focacciu

Nakon što već nekoliko godina svi pokušavamo napraviti popularan sourdough, došao je red da na scenu stupi kruh na talijanski način. Ovaj prozračan specijalitet osvojio je društvene mreže, a na TikToku se pod hashtagom italian style bread već mjesecima nižu recepti i trikovi za savršen “talijanski” kruh.

Kad govorimo o kruhu na talijanski način, odmah razmišljamo o ukusnom, mekanom i prozračnom kruhu naziva focaccia. Ova vrsta kruha zaštitni je znak Genove, gdje se već stoljećima priprema u najrazličitijim varijantama – od klasične s maslinovim uljem do bogatijih verzija s maslinama, rajčicama ili začinskim biljem. Iako je danas popularna diljem Italije i svijeta, upravo joj ligurijska tradicija daje onaj prepoznatljiv karakter: jednostavnost sastojaka, puno maslinovog ulja te savršena ravnoteža između hrskave korice i meke unutrašnjosti.

Recept za savršenu focacciu

Napraviti focacciu može svatko, samo ćete morati izdvojiti nešto više vremena – za dizanje tijesta trebat će vam cijela noć, pa ga morate zamijesiti dan prije. Spora fermentacija preko noći daje tijestu predivnu prozračnost, laganu teksturu i bogatu aromu, dok maslinovo ulje i hrskava korica čine svaki zalogaj neodoljivim.

Sastojci

400 g brašna
320 g vode sobne temperature
žličica suhog kvasca
žličica meda
maslinovo ulje
žličica soli

@figsolivess Overnight Focaccia. Ingredients: * 400g flour * 320g room temperature water * 1 tsp instant dry yeast * 1 tsp honey * A drizzle of olive oil * 1 tsp salt Instructions: ➡️ In a large bowl, combine water, instant yeast, honey and olive oil. Then add the flour and salt, mixing well until a sticky dough forms. Cover and let rest for 30 minutes. ➡️ Begin the stretch and fold method. Perform this 2 times, allowing the dough to rest for 30 minutes between each fold. ➡️ Execute a coil fold and let rest for 30 minutes. ➡️ Perform a final coil fold and refrigerate overnight. ➡️The next day, remove the dough from the refrigerator and transfer it to an oiled, non-stick baking pan. Preheat the oven to 200°C. Let the dough rise until doubled in size, which may take up to 4 hours. ➡️ Drizzle generously with olive oil dimple with fingers and add your desired toppings. ➡️ Bake for 20 to 25 minutes, or until golden brown. Enjoy! 😊 #focaccia #breadrecipe #bread #recettefocaccia #recettefacile #focacciarecipe #italianfood #focacciabread ♬ SABOR A MI (Versión Piano) – Alexis González

Priprema

U veliku zdjelu stavite vodu, instant kvasac, med i žlicu maslinovog ulja. Dodajte brašno i sol, pa miješajte dok ne dobijete gusto, ljepljivo tijesto. Pokrijte i pustite neka se diže 30-ak minuta. Izmijesite tijesto prvi put metodom “istezanja i preklapanja” kao u videu, pa ponovno ostavite na 30 minuta i ponovite još jednom.

Ponovno ga izmijesite, ali ovaj put tako da tijesto preklopite kao da želite napraviti rolu. Opet pustite da odstoji 30 minuta. Ovo ponovite još jednom, pa ga onda spremite u hladnjak preko noći. Sljedeći dan izvadite tijesto iz hladnjaka i prebacite ga u tepsiju premazanu maslinovim uljem. Tijesto neka odstoji na sobnoj temperaturi još tri do četiri sata. Zagrijte pećnicu na 200 °C, tijesto prelijte maslinovim uljem te napravite rupice prstima. Po želji možete dodati povrće, a sjajne ideje za ukrašavanje focaccie pronaći ćete na linku. Pecite 20-25 minuta, dok kruh ne poprimi zlatnosmeđu boju. Dobar tek!

FOTO: Pinterest