Kremasti zdravi namazi od bučinih sjemenki kao omiljeni doručak

by | 5 ožujka, 2021

Iako bučine sjemenke možda djeluju samo kao ukusni dodatak na salatama i u kremastim juhama, one su zapravo puno više od toga.

Već i male količine pojedenih sjemenki vašem tijelu osiguravaju značajne količine zdravih masti, magnezija i cinka, a lako ih je uključiti u svakodnevnu prehranu. Bučine sjemenke sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E, za koje znamo da pomažu zdravlju cjelokupnog organizma, poboljšavaju zdravlje prostate i mokraćnog sustava, sadrže puno magnezija, poboljšavaju zdravlje srca, poboljšavaju san i kvalitetu sperme kod muškaraca koji imaju problema s neplodnosti. Osim vrlo očitih jela i formi bučinih proizvoda, postoje i mljevene bučine sjemenke koje su namijenjene za smoothie i namaze u kojima ih mi koristimo. No, čak i ako ih nema za kupiti u mjestu u kojem se vi nalazite, vrlo lako možete samljeti sjemenke do praha s kojim ćete onda dalje raditi.

Budući da su bučine sjemenke nešto što bi bilo zdravo jesti, ako ne svaki dan, onda barem nekoliko puta tjedno, donosimo vam nekoliko recepata za namaze koji su naši favoriti. Nakon što ih napravite, obavezno ih držite u hladnjaku.

Originalni namaz od bučinih sjemenki
Sastojci:
Bučine sjemenke 1,5 šalica
Bučino ulje 6 žlica
Sol

Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender dok se potpuno ne sjedine.

Sirni namaz od bučinih sjemenki
Sastojci:
100 grama krem sira
80g bučinih sjemenki
2 žlice bučinog ulja
Sol
Češnjak u prahu

Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender dok se potpuno ne spoje. Poslužite na tostu i posipajte sjemenkama.

Foto: Unsplash