Korona je zapravo sindemija – što je to?

Ovaj pojam objašnjava i zašto su brojke i dalje visoke unatoč cijepljenju i mjerama

by | 29 travnja, 2021

Sve države svijeta su se, prilikom dolaska cjepiva, usredotočile na cijepljenje starijih i terminalno bolesnih stanovnika, a sada smo došli u fazu kada i mlađi imaju pravo na cijepljenje. No, unatoč određenim rezultatima cijepljenja, u mnogim se dijelovima svijeta otkrivaju razni novi sojevi, poput onih u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Brazilu, a sada i u Indiji.

“Kad spojite tu vrstu fenomena s varijantama koje su zaraznije, to je sindemija i moja hipoteza zašto su naši slučajevi visoki”, rekao je Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Maine, dr. med. Nirav Shah.

No, što znači “sindemija”?

Niste prvi ako niste nikad čuli za ovaj izraz. Sindemija je više “pojam umjetnosti” u odnosu na nešto što stručnjaci za javno zdravstvo redovito koriste, kako kaže za Health stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja, viši znanstvenik u Johns Hopkinsovom centru za zdravstvenu sigurnost.
Ipak, postoji službena definicija. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) definiraju sindemiju jednostavno kao “sinergijski povezane epidemije”. Znači, to se događa kad se istodobno dogode dvije epidemije – razine bolesti veće od normalne u zajednici.

Jedan primjer sindemije u medicinskoj literaturi objavljen je 2019. u časopisu The Lancet. Izvještaj komisije proučavao je nešto što se naziva “Globalna sindemija”, što su istraživači objasnili kao tri pandemije – pretilost, pothranjenost ili pothranjenost i klimatske promjene – što utječe na ljude diljem svijeta. Prema autorima izvještaja, ova tri izdanja “čine sindemiju ili sinergiju epidemija jer se istodobno javljaju u vremenu i mjestu, međusobno djeluju kako bi proizveli složene posljedice i dijele zajedničke temeljne društvene pokretače”.

Epidemija je kad je razina bolesti u zajednici ili regiji viša nego što se očekuje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), a pandemija se događa diljem svijeta ili na vrlo širokom području te pogađa velik broj ljudi. No, onda može doći i do preklapanja, tako da se dogodi pandemija korone i epidemija gripe, što su dva paralelna procesa bolesti.

Foto: Parastoo Maleki/Unsplash