Muška kontracepcijska pilula uskoro će biti spremna za testiranje

by | 11 travnja, 2022
kontracepcija

Istraživači su počeli raditi na muškoj kontracepcijskoj piluli 1970-ih godina. Sada, gotovo pola stoljeća kasnije, moguće je da i to postane stvarnost.

Znanstvenici sa Sveučilišta Minnesota stvorili su kontracepcijsku pilulu za koju je dokazano da je 99 % učinkovita u sprječavanju trudnoće. Prema riječima dr. Abdullaha Al Nomana, dr. sc. kandidata i jednog od glavnih istraživača projekta, pokusi na ljudima mogli bi započeti “već krajem ove godine”. Nova pilula cilja na interakcije s vitaminom A, ključnim za proizvodnju sperme i plodnost.

Iako im je još uvijek potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove kako bi započeli ispitivanja na ljudima, određeni broj muškaraca već se dobrovoljno prijavio za sudjelovanje, kaže Gunda Georg, profesor medicinske kemije na sveučilištu koji je vodio istraživanje.

Pročitajte: Muška kontracepcija bliža je stvarnosti nego što to mislimo?

Ipak, još je dug i neizvjestan put prije nego što se pilula nađe na tržištu.

“Ako spoj nastavi pokazivati ​​sve parametre sigurnosti, možemo se nadati da ćemo vidjeti kako ovaj spoj dospijeva na tržište za pet godina”, rekao je Noman.

No stručnjaci na tom području kažu da je vremenski okvir ambiciozan i da je, iako je nova pilula “uzbudljiva”, teško procijeniti njezin pravi potencijal dok ne počnu ispitivanja na ljudima.

“Ispiti su toliko važni jer morate biti sigurni da su sigurni, a nikad ne znate dok ih ne isprobate na ljudima”, rekla je za Fortune dr. Christina Wang, stručnjakinja za kontracepciju na The Lundquist Institute u Harbour-UCLA Medical Center.

Muška kontracepcijska pilula Sveučilišta Minnesota jedna je od mnogih muških kontracepcijskih opcija koje su pokazale napredak posljednjih godina. Hoće li nova pilula biti sigurna i učinkovita pokazat će tek klinička ispitivanja na ljudima. Bjelančevina na koju pilula djeluje nije zadužena samo za razvoj spermatozoida, već i općenito stanica u organizmu.

U znanstvenim krugovima se na rezultate ovog ispitivanja gleda sa zadrškom. Iako američki tim nije zabilježio nikakve nuspojave kod miševa, nije nemoguće da ih neće biti kod ljudi, rekao je Richard Anderson sa Sveučilišta u Edinbourghu.

“Ako se razvija lijek koji utječe na procese u organizmu, čiji učinak do sada nije ispitan, treba biti oprezan što se tiče sigurnosti”, kaže Anderson. Medicinski stručnjaci se nadaju da bi ova pilula mogla omogućiti muškarcima preuzimanje kontrole nad vlastitim reproduktivnim zdravljem. Isto tako, osim pilule, u tijeku su klinička ispitivanja i nad još jednim kontraceptivom za muškarce, koji je u obliku gela i svakodnevno se utrljava na rame.

Pročitajte: Trebate li kontracepcijske pilule uzimati svakog dana u isto vrijeme?

Foto: Pexels