Koliko je zapravo šećer štetan za naš mozak?

by | 20 svibnja, 2012

Ukoliko se ovih dana spremate za ispit ili neki važan javni nastup, izbjegavajte bezalkoholne gazirane napitke. Istraživanja pokazuju da, nakon samo šest tjedana redovnog konzumiranja ovakvih sokića, u našem mozgu može nastatati nepovratna šteta.

Stručnjaci su otkrili da uzimanjem namirnica koje u sebi sadrže visoku količinu fruktoze usporavamo rad mozga i to može dovesti do poremećaja kod pamćenja i učenja.

Međutim, dobre vijesti su da pojačan unos ribe i orašastih plodova može napraviti balans.

– Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utječe na to kako mislimo. Dugoročnim konzumiranjem hrane bogate fruktoznim šećerima, mozak lagano počinje gubiti sposobnost za učenje i pamćenje. Ipak, uzimanjem omega-3 masnih kiselina moguće je ublažiti štetu – tvrdi profesor Fernando Gomez Pinilja.

Odavno se zna da fruktoza dovodi do dijabetesa, debljine i masne jetre, ali ovo je prvi put da se istraživao utjecaj ovih šećera na mozak.

 

Tagovi: