Koliko je vremena uistinu potrebno za izgradnju mišića?

Pravilnim vježbama postignite snagu i ojačajte mišiće

by | 27 svibnja, 2021
mišići, vježbanje

Svatko dobro zna da se rezultati vježbanja ne mogu vidjeti preko noći. Za sve treba vremena i truda, pa tako i za postizanje kondicije i dobivanja određenih rezultata. Svaki pomak donosi uzbuđenje i ponos, a nikako nije rješenje odustati ako taj pomak ne dolazi odmah. Valja znati da se napredak razlikuje od osobe do osobe, ovisno o tome koliko vremena inače provodite vježbajući, jeste li početnik ili napredni vježbač.

Trenerica Tess Glynee-Jones ističe da je za bilo kakvu primjetnu promjenu potrebno oko 12 tjedana. S time da bi početnici upravo tu razliku mogli vidjeti već za četiri tjedna jer će preopteretiti tijelo nakon duže stanke. Također, osobe koje vježbaju tijekom cijele godine moraju znati da neće vidjeti na sebi neke goleme razlike – a to u potpunosti ovisi o tome pod kojim opterećenjem vježbate, koliko i kako se hranite.

Uz to, ako se dogodi mala pauza ili nezgoda, potrebna su tri do četiri tjedna da se ponovno obnovi taj mišić i krene natrag s normalnim treningom. (Pročitajte: Pomoću ove lagane vježbe možete ukloniti bol u mišićima i leđima)

Treninzi za izgradnju mišića

Imajte na umu da ne radite stalno ista ponavljanja svakog tjedna, već kontinuirano dodajte nove vježbe i teret pod kojim vježbate. Malo-pomalo i mišići će tako napredovati, pogotovo ako ste usredotočite na svoje vježbe i pravilno ih izvodite. Tu spadaju čučnjevi, dizanje utega, plank, sklekovi

Obrok 45-90 minuta prije treninga te uzimanje ugljikohidrata i proteina nakon treninga podržat će rast mišića, a upravo to je i važno za cjelokupne rezultate. (Pročitajte: O čemu sve ovisi učinak koji vježbanje ima na naše tijelo?)

FOTO: Bojan89 iStock/Getty Images Plus via Getty Images