Kestenje – glavni sastojak jeseni

by | 2 studenoga, 2013

Jesenska namirnica čiji se miris širi ulicama ima brojne zdravstvene prednosti i sve više se koristi u slanim i slatkim poslasticama.

Jedan plod jestivog (pitomog) kestena sadrži preko 50 posto vode, bjelančevina i ugljikohidrata, dok je njegov glavni sastojak škrob. Također, kestenje je bogato kalcijem, magnezijem, sumporom, klorom, željezom, bakrom i manganom, a sadrži i fosfor, te vitamine B grupe.

Pečenje kestenja na ulicama počelo je još u starom Rimu, a danas ga koristimo u raznim ukusnim receptima.

Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, više bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, premda kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Zbog visokog sadržaja škroba, kesten se može usitniti u brašno, te pomiješati s bijelim ili integralnim brašnom za izradu kruha, tjestenine, kolača ili, na primjer, njoka.

Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su cijeli i da na kori nema rupica, a ne bi niti smjeli biti vlažni.

Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr