Razvijen je uređaj koji otkriva karcinom dojke iz kapljice sline

by | 21 veljače, 2024
karcinom dojke uređaj studija

Novi ručni biosenzor može otkriti biomarkere raka dojke iz sićušnog uzorka sline, objavili su istraživači u Journal of Vacuum Science & Technology B.

“Naš je uređaj izvrstan izbor jer je prenosiv – otprilike veličine vaše ruke – i može se ponovno koristiti”, rekao je voditelj istraživanja Hsaio-Hsuan Wan, doktorand na Sveučilištu Florida. “Vrijeme testiranja je ispod pet sekundi po uzorku, što ga čini vrlo učinkovitim.”

Uređaj za otkrivanje karcinoma dojke

Uređaj koristi papirnate test-trake tretirane specifičnim antitijelima koja reagiraju na ciljane biomarkere raka, objasnili su istraživači. Kad se uzorak sline stavi na traku, impulsi električne energije šalju se na kontaktne točke na uređaju. Ovi impulsi uzrokuju da se biomarkeri vežu za antitijela, što mijenja izlazni signal elektrode dovoljno da omogući očitavanje rizika od raka. Za usporedbu, mamografija, ultrazvuk i magnetska rezonanca skupi su i zahtijevaju velike dijelove opreme i izlaganje malim dozama zračenja – piše US News.

“Na mnogim mjestima, posebno u zemljama u razvoju, napredne tehnologije poput MRI-a za testiranje raka dojke možda neće biti lako dostupne”, piše u sveučilišnom priopćenju.

“Naša tehnologija je isplativija, s testnom trakom koja košta samo nekoliko centi, a višekratna tiskana ploča s cijenom od pet dolara”, dodao je Wan. “Uzbuđeni smo zbog potencijala značajnog utjecaja u područjima gdje ljudi možda prije nisu imali resurse za testove probira raka dojke.”

Uređaj daje točne rezultate samo s kapljicom sline, čak i ako je koncentracija biomarkera karcinoma jedan kvadrilijunti dio grama po mililitru.

Rezultati su pokazali da uređaj može razlikovati zdravo tkivo dojke, rani i uznapredovali karcinom dojke koristeći dva biomarkera. Uređaj je testiran na 21 uzorku sline.

Pročitajte: Motivacija za samodisciplinu: 7 koraka samodiscipline 

Foto: jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images, JLco – Julia Amaral iStock/Getty Images Plus via Getty Images