Kako zategnuti opuštenu kožu na trbuhu? Uz ovih 6 metoda ona postaje stvar prošlosti

Od prirodnog rješenja do operativnog zahvata

by | 7 ožujka, 2023
Metode uklanjanja viška kože na trbuhu

Zbog ravnog i vitkog trbuha možete se osjećati mršavije i samouvjerenije, ali ponekad značajan gubitak kilograma, proces starenja ili trudnoća mogu ostaviti kožu opuštenom. Ne samo da to umanjuje vaše sjajne rezultate (ako ste izgubili višak kilograma) već se zbog toga možda i osjećate nezadovoljno.

Ako se pitate što možete učiniti da zategnete višak kože na trbuhu, donosimo nekoliko rješenja – od prirodnih i neinvazivnih do operativnog zahvata – jer ljeto će stići brže no što mislite.

6 načina za zatezanje opuštene kože na trbuhu

1. Počnite vježbati

Svaki trening koji gradi mišićnu masu ili zateže mišiće – osobito oko trbuha – može smanjiti pojavu opuštene kože. Odaberite fizičku aktivnost koja vam se sviđa (npr. jogu, pilates, fitness ili trčanje) i pokušajte redovito vježbati dva do tri puta tjedno.

Metode uklanjanja viška kože na trbuhu

2. Dajte priliku kremama za učvršćivanje kože

Još jedna dobra opcija za smanjenje opuštene kožu su kreme i losioni za učvršćivanje kože. Bilo da se izdaju na recept ili su u slobodnoj prodaji, ovi preparati mogu pomoći smanjiti pojavu opuštene kože oko trbuha. Primjerice, proizvodi koji sadrže retinol mogu poboljšati elastičnost kože, dok kreme na recept potiču proizvodnju kolagena.

3. Promijenite stil života

Vaš stil života, od načina prehrane do pušenja i (ne)korištenja kreme za sunčanje uvelike utječe na zdravlje i ljepotu vaše kože, uključujući suhoću i elastičnost. Zdravom i uravnoteženom prehranom, korištenjem kreme za sunčanje i prestankom pušenja možete poništiti učinke opuštene kože. Budući da vaše tijelo proizvodi zdrave stanice, one će moći zamijeniti oštećene – i prirodno zategnuti kožu vašeg trbuha.

Metode uklanjanja viška kože na trbuhu

4. Isprobajte laserski tretman

Iako su rezultati neposredniji i dugotrajniji od učinaka krema, laserski tretmani uglavnom zahtijevaju više tretmana pa nisu najpovoljniji odabir. No dobra su neinvazivna opcija za zatezanje umjereno opuštene kože. Laserski tretmani potiču proizvodnju kolagena i poboljšavaju ukupni tonus kože. Za što učinkovitije rezultate možete odabrati frakcijski skin resurfacing laser koji, za razliku od ostalih lasera, djeluje na dublje slojeve kože gdje uklanja oštećene stanice kože i stimulira proizvodnju novih.

5. Isprobajte radiofrekvenciju

Radiofrekvencija je još jedna neinvazivna procedura kojoj možete dati priliku ako vas muči umjerena do jaka opuštenost kože trbuha. Zagrijavanjem tkiva, ovaj tretman također stimulira prirodnu obnovu kolagena koji kožu čini glatkom, elastičnom i naizgled mlađom. Nakon tretmana tijelo proizvodi novi kolagen koji je kraći, deblji i elastičniji — stvarajući bolju podlogu za vašu kožu. Za razliku od drugih rješenja, rezultat može trajati i do nekoliko godina, ali to ovisi o vašem načinu života.

Metode uklanjanja viška kože na trbuhu

6. Razmislite o Tummy Tuck zahvatu

Ako se ni promjenom prehrane i redovitom tjelovježbom niste uspjeli riješiti viška kože na trbuhu, abdominoplastika ili “tummy tuck” zahvat, kojim se tretira jako opuštena koža i mišići trbuha, može biti rješenje za vas. Cilj ovog kirurškog zahvata, koji izvodi kirurg plastičar i koji se provodi pod općom anestezijom, jest redukcija masnog tkiva na trbuhu i formiranje ravnijeg i napetijeg trbuha. No morate biti svjesni da ovaj odabir zahtijeva određene pripreme koje počinju par tjedana prije zahvata te uključuje i dugačak oporavak koji može trajati oko četiri tjedna.

Pročitajte: Umorni od umornog izgleda? Ovih 5 beauty proizvoda vašem će licu vratiti svježinu

Foto: iStock/Getty Images Plus