Dermatologinja o najboljim tretmanima i proizvodima za njegu akni na leđima

by | 19 rujna, 2022
Kako tretirati akne na tijelu

Možda zbog ljetnih vrućina i pojačanog znojenja, mnogi na tijelu dobiju akne ili im se pogoršaju postojeće. Iako upale, najčešće na područjima dekoltea i leđa, nisu dobrodošle, lakše se možemo nositi s njima zahvaljujući različitim vrstama ciljanih tretmana.

Kako ih se na najbolji i najbrži način riješiti tako da vaša koža ponovno zablista glatka i čista, upitali smo zagrebačku dermatovenerologinju Ivanu Nolu. No prije svega nam je objasnila zašto komedo akne i papulopustulozne akne uopće nastaju.

“Kao i na licu, najčešći krivac za nastanak akni na tijelu je pojačano lučenja sebuma. Osim toga, razlog pojavi akni, posebno na leđima, može biti i neadekvatna i nezdrava prehrana, uporaba kortikosteroidnih lijekova (savjetovanih zbog nekih drugih bolesti) ili steroida u svrhu bodybuildinga”, navodi dr. Nola dodajući da su neki ljudi skloniji aknama i zbog genetskog naslijeđa.

Za tretiranje akni na tijelu savjetuje tretmane poput mikrodermoabrazije te kombinaciju medicinskih kemijskih pilinga. “Svrha kemijskog pilinga jest izazvati površinsko ljuštenje kože kako bi se potaknula regeneracija stanica površinskog sloja kože, redukcija izlučivanja sebuma te se time smanjile upalne reakcije na koži“, pojašnjava dermatologinja.

Za postizanje boljih rezultata, dermatologinja preporučuje i lokalnu terapiju. “Losioni sa salicilom kiselinom, antibiotski losioni i gelovi, kao i preparati s različitim postotkom retinola ili benzoil peroksid mogu uvelike pomoći. Ovisno o ozbiljnosti upale, za vrijeme liječenja akni, vrlo je često nezaobilazna i peroralna terapija antibioticima ili retinoidima.“

Ako ste se tek prvi put susreli s aknama na leđima ili dekolteu, onda vas vjerojatno zanima koliko dugo traje liječenje i kada možete očekivati da će se vaša koža očistiti. “Prosječno liječenje akni obično traje šest mjeseci, a ako je riječ o blažoj kliničkoj slici, moguć je znatno kraći period, čak i bez uporabe peroralne terapije“, kaže dr. Nola.

Ipak, ističe da u većini slučajeva liječenje akni, posebno onih na leđima, zahtijeva dužu terapiju. U tom slučaju, stručnjakinja za njegu kože savjetuje da se odrade i specifične laboratorijske pretrage kako bi se eventualno mogli otkriti neki drugi faktori koji bi mogli biti uzročnik akni.

Pročitajte: Dobili ste akne, a ne znate zašto? Evo par savjeta

Foto: Pexels/Ketut Subiyanto