7 savjeta kako smanjiti bore na vratu i dekolteu

by | 17 siječnja, 2021

Ako nam već lice ne otkriva godine, ruke i vrat velike su izdajice.

Nažalost, otkako počnemo više razmišljati o njezi kože, a ne toliko o make-upu, još uvijek zanemarujemo njegu vrata i dekoltea. U principu, sve što vrijedi za kožu lica, vrijedi i za područje vrata i dekoltea, s tim da je na tom dijelu koža dva puta tanja i sklonija starenju. Ako ste je uz to izlagali suncu bez ili s minimalnim faktorom, ako ste pušač ili se jednostavno ne brinete o ovom dijelu kože kao i o licu, puno su veći izgledi da ćete bore na vratu i dekolteu dobiti i ranije nego na licu. Bore na vratu zapravo su tanke brazde na koži koje nastaju progresivnim nestajanjem dva proteina: kolagena i elastina.

Nastaju spontano kako starimo. Nekima se prve bore na vratu javljaju još u tridesetima, dok drugima koža vrata i dekoltea znatno duže ostaje mlada. Faktori koji ubrzavaju pojavu bora na vratu su menopauza kod žena, stres, duhan, ali neprijatelj broj jedan vaše kože i dalje ostaje sunčevo zračenje, prije svega UV zrake bilo da su prirodne ili iz solarija. Uz to, vrat je dio tijela koji je gotovo uvijek kao i lice i ruke otkriven i izložen štetnim utjecajima vanjske sredine. Upravo zato donosimo vam nekoliko savjeta kako ih smanjiti ili odgoditi njihov nastanak ako ste jedna od onih sretnica koja ih još uvijek nije dobila. (Pročitajte: Lj&Z izbor: 3 najbolja proizvoda sa zaštitnim faktorom za lice)

1. Ne možemo dovoljno puta ponoviti koliko je bitno svakodnevno koristiti ZF kremu za lice, vrat i dekolte. Idealno je da bude ZF krema, a ne hidratantna krema ili puder koji sadrži nizak faktor.

2. Iako vam možda neće znatnu razliku na vratu napraviti ako su vam bore već nastale, preventivne mjere koje su, osim za vrat, korisne i za mladolik izgled i zdravlje cijelog tijela, jesu uzimanje dovoljne količine vode, uravnotežena prehrana koja uključuje obilje voća i povrća te dovoljno sati sna.

3. Iako znamo da je ovu naviku vjerojatno teško mijenjati, kad je riječ o spavanju, još jedna obavezna stavka je to da ne spavate na visokom jastuku ili na nekoliko manjih jastuka, a nije poželjan ni položaj na trbuhu, pri čemu je glava okrenuta u jednu stranu, a vrat naboran tijekom nekoliko sati svake noći.

4. Njega kože lica odnosi se svakako i na vrat i na dekolte. Svaki put kad radite piling na licu obavezno ga učinite i na vratu, a za to možete koristiti isti proizvod. Osim što ćete kožu učiniti sjajnijom nakon što uklonite odumrle stanice kože, samo mehaničko djelovanje pilinga korisno je kao stimulacija za proizvodnju kolagena, a on je ključan protiv bora. (Pročitajte: Lj&Z izbor: 3 sjajna proizvoda za zaglađivanje kože s hijaluronskom kiselinom)

5. Kao što smo već rekli, nikotin je jako štetan za vašu kožu, između ostalog. Prestanite pušiti jer dim od cigareta uništava kolagen, a nikotin potiče sužavanje krvnih žila što znači da koža dobiva manje kisika te će izgledati starije i imati više bora. Ako ste pušač, možda će vas zanimati istraživanje talijanskih stručnjaka provedeno prije nekoliko godina koje je pokazalo da će se, nakon prestanka pušenja, koža pomladiti sama od sebe te će izgledati čak 13 godina mlađa u smislu biološke dobi kože i to već nakon devet mjeseci nepušenja.

6. Ako niste znali, postoji i posebna kozmetika za vrat. Ona je bogatija, hidratantnija i navodno smanjuju dubinu bora. Prije svega – maske za vrat. Nema znanstvenih dokaza o njihovoj učinkovitosti, ali štetiti sigurno neće. Osobe koje su koristile takve maske potvrdile su da one poboljšavaju izgled i teksturu kože u tom području te smanjuju količinu i dubinu bora. Većina takvih maski izrađene su od 100 postotnog silikona koji pomaže u izvlačenju vlage iz donjih slojeva kože i dovođenju u više slojeve, što za učinak ima popunjavanje već postojećih bora te poboljšani izgled vrata općenito.

7. Suplementi poput kolagena i vitamina C svakako mogu pomoći vašoj koži jer njega iznutra jednako je važna kao i ona izvana.

Foto: Pexels

Tagovi: