Kako se riješiti toksičnog načina razmišljanja?

by | 22 lipnja, 2020

Toksične misli mogu izazvati čak oko tisuću negativnih emocija i fizičkih reakcija. Evo zašto i kako preusmjeriti misli.

Kad govorimo o toksičnim mislima, pod njih spadaju sve one negativne misli koje imaju loše posljedice za vaše psiho-fizičko zdravlje – strah, ljubomora, zamjeranje, samokritika, osjećaj krivnje itd. Sve to ostavlja “gorak okus u ustima”, ali i sprječava nas da uživamo u svom osobnom miru i staloženosti. Situacija s koronavirusom dovoljno je stresna sama po sebi zato su vam ove emocije realno suvišne. Ipak, ljudski ih je osjećati, no imamo alate kako ih možete utišati. Stvar je discipline, vježbe i samosvijesti.

Većina online savjeta odlazi u smjeru “hranjenja” s pozitivnim mislima – ima i ona poznata “jedna pozitivna misao jača je od više negativnih”, no stručnjaci upozoravaju da je jako važno uvažiti i one negativne emocije. Kad naiđu, osvjestite ih, prihvatite i oprostite si. Time ćete ih učiniti normalnima, prihvatljivima i lakše se nositi s njima, te ih lakše otpustiti. Jer sve misli su OK, i pozitivne i negative, jer to su samo misli.

Demisitificiranje crnih misli isto je nešto što vam može pomoći. Ako imate navalu straha i negativnih predviđanja prvo se vratite – svom dahu. Nakon desetak trbušnih dubokih udisaja pomozite si sagledati realnu sliku stvari ili nazovite nekog prijatelja da vam pomogne u tome. Tako ćete uvidjeti da vaš scenarij nije jedini istinit, može se rasplesti i na više pozitivnih načina i realno ne znamo što će biti. Ako vas u ovoj situaciji uznemiruje i sama neizvjesnost, zadržite se u trenutku i razmišljajte samo dan unaprijed. Koncentrirajte se na stvari na koje možete utjecati trenutno, tu i sada. Što možete učiniti sada da se osjećate bolje, što će vas danas razveseliti?

Ostatak teksta možete pronaći na grazia.hr.

Foto: Unsplash