Umorni, preopterećeni, nemotivirani? Ne dopustite da vam burnout uništi život

Drukčiji život je moguć

by | 7 travnja, 2023
kako se nositi sa sagorijevanjem na poslu

Većina nas ima dana kad se osjećamo bespomoćno, preopterećeno, frustrirano ili nemotivirano – kad izvlačenje iz kreveta zahtijeva snagu epskog Herkula. Međutim, ako se tako osjećate većinu vremena, moguće je da ste na putu sagorijevanja ili ste već dotaknuli točku burnouta.

Stručnjaci opisuju burnout kao kameleonsko stanje koje je teško razlikovati od kroničnog stresa, anksioznosti ili depresije, pa nije uvijek lako na vrijeme primijetiti izgaranje. Svakako se ne događa preko noći. Prikrada se tiho poput džepara ako ignorirate i ne slušate svoje tijelo.

kako se nositi sa sagorijevanjem na poslu

Slušajte svoje tijelo

Znakovi i simptomi u početku su suptilni, ali se s vremenom uvijek pogoršavaju. Zamislite rane simptome kao crvene zastavice vašeg tijela koje vas upozoravaju da nešto nije u redu, da nešto treba popraviti, promijeniti, riješiti. Ako obratite pažnju i aktivno smanjite stres, možete prevenirati veliki slom. Ako ih ignorirate, vrlo je moguće da ćete na kraju izgorjeti.

Bez obzira na to prepoznajete li upozoravajuće znakove predstojećeg sagorijevanja ili ste već prošli točku prijeloma, pokušaj nastavljanja istog načina života donijet će samo daljnju emocionalnu i fizičku štetu. Vrijeme je da pauzirate i promijenite smjer tako što ćete naučiti kako si pomoći prevladati “izgaranje” i ponovno se osjećati zdravo, vitalno i pozitivno.

kako se nositi sa sagorijevanjem na poslu

Kako se nositi sa stresom i burnoutom

U nastavku donosimo nekoliko savjeta i praktičnih metoda koje možete uključiti u svoju svakodnevicu, bilo da želite prevenirati burnout ili se pak oporaviti od sagorijevanja.

Družite se, izolacija vam je neprijatelj

• Obratite se najbližima, poput partnera, obitelji i prijatelja. Pokušajte ne razmišljati o problemima i potrudite se da vrijeme koje provodite s voljenima bude ispunjeno pozitivnošću i ugodom.

• Ograničite kontakt s negativnim osobama.

• Priključite se udruzi, društvu ili klubu čije vas aktivnosti zanimaju da biste dobili mjesto za razgovor sa istomišljenicima o temama koje se ne tiču izvora burnouta.

kako se nositi sa sagorijevanjem na poslu

Promijenite mišljenje o svome poslu

• Uzmite godišnji odmor ili bolovanje. Ako se čini da ste tik do “izgaranja”, pokušajte se potpuno odmoriti od posla. Iskoristite odvojeno vrijeme za to da “napunite baterije” i potražite druge metode oporavka.

• Naučite prevenirati burnout. Ako osjećate da ste pod stresom ili na korak do sagorijevanja, prevencija je najbolje rješenje. Tijekom radnog vremena redovito radite stanku i zapitajte se: “Kako se osjećam u ovom trenutku? Koju svoju potrebu bih sada trebao zadovoljiti?“

• Ako ne volite svoj posao, pokušajte pronaći neke lijepe trenutke, zadaće koje vas vesele ili se bolje povežite s kolegama. Promjena stava prema poslu može vam pomoći povratiti osjećaj svrhe i kontrole ili da lakše progurate kroz težak dan.

kako se nositi sa sagorijevanjem na poslu

Razbijte rutinu

• Postavite granice i naučite kako reći “ne”. Ako vam je ovo teško, podsjetite se da izgovaranje riječi “ne” omogućava da kažete “da” svemu onomu čemu se veselite.

• Napravite dnevnu stanku od tehnologije. Postavite vrijeme svakog dana kad se potpuno isključite.

• Njegujte svoju kreativnu stranu. Isprobajte nešto novo, započnite zabavni projekt ili nastavite s omiljenim hobijem.

• Odvojite vrijeme za opuštanje. Odaberite relaksirajuće tehnike poput joge, meditacije i dubokog disanja koje neutraliziraju negativne učinke stresa.

• Dovoljno spavajte. Osjećaj umora može pogoršati sagorijevanje uzrokujući da razmišljate iracionalno. Odmarajte se u stresnim situacijama.

• Počnite vježbati ili baviti se rekreativnom aktivnošću koja vas čini sretnim.

Pročitajte: “Quiet quitting” – alternativa burnoutu i šansa za zdraviji poslovni život bez otkaza?

Foto: iStock/Getty Images Plus