Kako razgovarati s partnerom o seksu (ako vam je neugodno)?

by | 12 rujna, 2023
kako razgovarati s partnerom o seksu

Razgovarati o seksu s partnerom može biti neugodno, ali otvoren i iskren razgovor može poboljšati vaš odnos i seksualno zadovoljstvo.

Većina zdravih veza zahtijeva otvorenu i iskrenu komunikaciju da bi napredovala – u spavaćoj sobi i izvan nje, kaže za self.com Vanessa Marin, licencirana psihoterapeutkinja i autorica “Sex Talks: The Five Conversations That Will Transform Your Love Life”.

Otvoren i iskren razgovor o seksualnosti ključna je komponenta zdravog i zadovoljavajućeg odnosa.

Kvalitetna komunikacija o seksu može pomoći u stvaranju dubljeg emocionalnog povezivanja između partnera, rješavanju problema u spavaćoj sobi i osiguranju da oba partnera budu zadovoljna svojim seksualnim životom.

Savjeti za bolju komunikaciju oko seksa

Priznajte svoju tjeskobu i što vas muči

Za mnoge ljude seks je važan dio zadovoljavajuće veze, pa bi se razgovor s partnerom o tome trebao razlikovati od razgovora o stvarima poput vaših osjećaja i životnih planova.

Na primjer, možete započeti razgovor s nečim poput: “Znam da mi to zapravo ne radimo i pomalo je neugodno, ali stvarno se nadam da se oboje možemo osjećati sigurno otvoreno razgovarajući o našem seksualnom životu”, kaže stručnjakinja. Budite iskreni prema sebi i partneru o svojim potrebama, željama i strahovima. Jasnije izražavanje svojih osjećaja može pomoći partneru da bolje razumije što osjećate.

Samopouzdanje

Ono najvažnije jest da radite na svom samopouzdanju i prihvaćanju vlastitog tijela i seksualnosti. Kad se osjećate bolje u vlastitoj koži, lakše ćete se otvoriti prema partneru.

Usredotočite se na pozitivne aspekte

Umjesto da se koncentrirate na probleme, pokušajte naglasiti pozitivne aspekte vašeg seksualnog odnosa. Recite partneru što volite i cijenite u vašem seksualnom životu.

Također, izbjegavajte ići ravno u način rješavanja problema i ukazivanje na ono što trebaju “popraviti” jer ljubazniji i učinkovitiji pristup jest usredotočiti se na ono što vama odgovara.

Dakle, ako se vaš partner baš i ne bavi predigrom, a jako biste cijenili kad bi odvojio vrijeme, mogli biste mu reći nešto u stilu: “Toliko me pali kad ideš polako i ljubiš me posvuda ”, predlaže stručnjakinja Marin.

Pročitajte: 5 filmova o ljubavnim odnosima i seksualnosti koji će vas naučiti mnogočemu 

kako razgovarati s partnerom o seksu

Koristite komunikacijske alate

Ako vam je teško verbalno komunicirati o seksu, razmislite o korištenju drugih komunikacijskih alata poput pisama, poruka ili čak knjiga o seksu koje biste mogli pročitati zajedno.

Potražite pomoć stručnjaka

Ako se osjećate nesposobnima riješiti problem komunikacije o seksu sami, razmotrite mogućnost savjetovanja sa seksualnim terapeutom. Stručnjak vam može pomoći prevladati prepreke i razviti bolju komunikaciju.

Koristite “ja” izjave

Umjesto da koristite izraze poput “ti nikada” ili “ti uvijek,” koristite “ja” izjave kako biste izrazili svoje osjećaje i potrebe. Na primjer, umjesto: “Ti nikad ne obraćaš pažnju na moje potrebe”, možete reći “Osjećam se bolje kad…”

Budite iskreni

Budite iskreni prema sebi i partneru o svojim potrebama, željama i strahovima. Jasnije izražavanje svojih osjećaja može pomoći partneru da bolje razumije što osjećate.

Pročitajte: Zašto uspješni ljudi postavljaju nove ciljeve u rujnu, a ne u siječnju 

Foto: PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images, David-Prado iStock/Getty Images Plus via Getty Images