Kako prepoznati je li proizvod sa zaštitnim faktorom pokvaren?

by | 22 srpnja, 2020

Ne postoji određeno vrijeme kad je ZF nužan na našoj koži. On bi trebao postati dio naše svakodnevne rutine bez obzira na godišnje doba.

Što nam je više kože izloženo suncu, logično, potrebno je i više zaštite, ali nemojte nikako zaboraviti da nanijeti ZF ujutro prije nego što izađete iz stana, nije dovoljno. Zaštitni faktor trebao bi se nanositi ponovno svaka dva sata kako bi izbjegli bolne opekline od sunca i dugoročnu štetu na koži. A ako ste sve to napravili, a još uvijek ste uspjeli zaraditi opekotine, onda moguće da je istekao rok trajanja vašeg zaštitnog faktora.

Bez obzira na to je li riječ o kemijskom ili mineralnom ZF-u, svaki od njih ima svoj rok trajanja, što je obično oko tri godine ako stoji na polici. Naravno, to se odnosi pod uvjetom da proizvod držite dalje od direktnog sunčevog svjetla i vrućine. Iako zvuči teško izvedivo kada ste na plaži I užeglom pijesku ili kamenju, postoje torbice za plažu koje se ne zagrijavaju I osigurat će vašem ZF-u dovoljnu zaštitu od sunca. Ti faktori dakako utječu na rok trajanja proizvoda, a kako procijeniti je li se pokvario, pročitajte u nastavku.

Miris
Ako je vaša krema za sunčanje dobila oštar, snažan miris, to je prvi znak da je nešto pošlo po zlu. U proizvod je najvjerojatnije ušla bakterija dok ste prljavim rukama primali bočicu ili ga potencijalno često izlagali zraku, u svakom slučaju, proizvod više nije za korištenje.


Tekstura
ZF kojem je istekao rok trajanja promijenit će svoju teksturu. Sastojci će se potencijalno odvojiti i konzistentnost će biti puno lakša na prvu špricu.

Promjena boje
Promjena boje lakše će biti vidljiva kod losiona za tijelo umjesto spreja, ali ako vidite žute ili smeđe boje u proizvodu, bolje je da bacite bočicu jer je proizvod oksidirao.

Zašto je ZF kojem je istekao rok trajanja loš za kožu?
Najjednostavniji je odgovor da ne funkcionira tako dobro kao prije. Neće više imati prvotnu svrhu i štititi kožu od sunca, možete dobiti opekline, a dugoročno može biti loš za vašu kožu, te vam izazvati osipe, ljepljivost na koži i prištiće.

Foto: Unsplash