Najbitniji savjeti koji će vam osigurati planiranje zdravih, a jeftinih obroka

by | 27 studenoga, 2023
planiranje jeftinih obroka

Planiranje zdravih, jeftinih obroka može biti izazov, ali uz nekoliko jednostavnih savjeta, možete osigurati da vaša prehrana bude hranjiva i pristupačna.

Želite li biti dovoljno organizirani da ponesete ručak na posao? Želite uštedjeti vrijeme i novac na pripremi večere?  To je itekako moguće, a evo i kako.

Mnogi ljudi polako počinju procjenjivati na što točno žele potrošiti svoj novac. To bi moglo značiti da želite uštedjeti na uredskim ručkovima kako biste imali više novca za odlazak na odmor ili rjeđe jesti vani kako biste imali malo više novaca za druge troškove, a istovremeno to znači da i razmišljate o tome što kupujete i što kuhate.

Pametnim planiranjem i pažljivim odabirom namirnica možete uživati u zdravim obrocima bez prekoračenja proračuna kojeg tjedno imate predviđeno za hranu i obroke.

Današnje okruženje brze hrane često potiče konzumaciju visokokaloričnih i nutritivno siromašnih obroka, a svi znaju da to nikako nije dugoročno rješenje. Stoga je važno razviti strategiju koja će omogućiti pristup zdravim namirnicama bez potrebe za značajnim financijskim izdacima.

A prema nutricionistkinji Jo Travers, najlakši način kako jesti bolje za manje jest pripremanje obroka

Pročitajte: Prema riječima psihologinje, ovo je stvar koju svi trebamo činiti prije obroka

Kako planirati zdrave jeftine obroke?

Napravite tjedni jelovnik

Složite tjedni jelovnik unaprijed da biste izbjegli impulsivne kupnje i smanjili troškove. Razmislite o rasporedu obroka i planirajte ih prema dostupnosti vremena. Budite realni oko toga koliko vremena želite provesti kuhajući svaku večer jer će vam i to uvelike olakšati cijeli proces.

planiranje jeftinih obroka

Ne planirajte kuhanje oko onoga što već imate u hladnjaku

Izbjegnite klasičnu zamku pisanja jelovnika ili popisa za kupovinu koji funkcionira oko onoga što se već nalazi u vašem hladnjaku. Umjesto toga, započnite s pitanjem: “Što ću jesti i što trebam kupiti u supermarketu?”

“Započnite istraživanjem pristupačnih recepata koji odgovaraju vašoj prehrani, a zatim napišite popis za kupovinu”, kako kaže nutricionistkinja.

Koristite namirnice koje imaju dulji rok trajanja

Kupujte namirnice koje imaju dulji rok trajanja da biste smanjili otpad i troškove kupnje hrane koja brzo propada.

Kuhajte veće obroke i zamrznite

Kad kuhate, pripremite veće količine i zamrznite preostale obroke za budućnost. To vam može pomoći u štednji vremena i novca.

Prilikom kuhanja, umjesto da pripremate samo dovoljno za trenutačni obrok, razmislite o udvostručavanju ili čak utrostručavanju recepata. Ovaj pristup ne samo da će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme tijekom tjedna nego će vam omogućiti i financijsku uštedu kroz kupnju većih količina sastojaka.

Najprije jedite svježe

Iako je zamrzavanje korisno, važno je naglasiti važnost konzumiranja svježih namirnica kad god je to moguće. Svježa hrana često sadrži veće količine vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari u usporedbi s konzerviranom ili zamrznutom hranom.

Stoga, kad planirate obroke, pokušajte prvo konzumirati svježe namirnice da biste maksimizirali njihov nutritivni potencijal.

Pročitajte: Pet praktičnih stvari koje će dati osjećaj da imate više vremena 

Foto: YakobchukOlena iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: