Prema riječima psihologinje, ovo je stvar koju svi trebamo činiti prije obroka

by | 29 siječnja, 2021
zahvalnost prije obroka

Moderan i ubrzan način življenja utjecao je na sve životne segmente. Ako se vratimo samo pet godina unazad, shvatit ćemo da su mnoge stvari u našem životu drukčije.

Ako taj vremenski period produžimo ili usporedimo naš i način života naših roditelja u našim godinama, uvidjet ćemo goleme razlike. Naša su druženja drukčija, drukčije iskorištavamo slobodno vrijeme, promijenio se i naš način rada, ali i način na koji jedemo. Koliko vam se samo puta dogodilo da obrok pojedete “u hodu”? Koliko ste puta brzinski progutali hranu ili jeli zureći u instagramske objave, pišući e-mail ili razgovarajući telefonom? Naš je odnos s hranom postao gotovo nevidljiv, a hranu smo počeli uzimati zdravo za gotovo.

Ako ste odgajani u vjeri, dio vaših objeda zasigurno je bila i molitva u kojoj se uvijek obavezno čulo ono iskreno “hvala”. Bez obzira na to jesu li se vaša uvjerenja promijenila ili su ostala ista, klinička psihologinja Carla Marie, autorica knjige “Joy From Fear“, kaže kako je kratka pauza zahvalnosti nešto što bismo trebali činiti prije svakog obroka. “Bez obzira na to je li osoba religiozna, spiritualna, agnostik ili ateist, izricanje zahvalnosti prije objedovanja način je na koji možemo cijeniti vrijeme, energiju i trud koji su uloženi u cijeli proces putovanja hrane “od polja do stola”, naglasila je Marie. Ako ste i prije izricali molitvu zahvalnosti prije objeda, nastavite to činiti. No ako niste vjernici, u nastavku ćete pronaći nekoliko načina za izricanje zahvalnosti prije svakog obroka. (Pročitajte: Nova istraživanja pokazala su vezu između sporijeg starenja i ove vrste prehrane)

Napravite jednostavnu pauzu

Prije nego što krenete jesti, napravite pauzu. Umirite se, duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta. Izbacite iz sebe sav stres i nemir te se usredotočite na hranu koju ćete pojesti. Jedenje bi zapravo trebalo biti forma brige o sebi. Nemojte biti nesvjesni svog obroka.

Obratite pozornost na miris hrane

Jedenje nije jednodimenzionalno, nego je multisenzorna radnja. Hrana nam daje energiju, ali i miluje naša nepca te nas hrani svojim predivnim mirisima. Obratite pozornost na to prije nego počnete s objedovanjem. Zatvorite oči, udahnite kroz nos i osjetit ćete svoju hranu na drugačiji način te postati zahvalniji.

Izrecite jednostavnu zahvalu ili afirmaciju

Obično “hvala” i kratka pauza prije jedenja bit će dovoljna. No ako želite napraviti nešto svoje i posebno, možete osmisliti kratku afirmaciju koju ćete izgovarati prije obroka. Savjetujemo da afirmacija nema više od deset riječi.

Foto: Ali Inay