Nova istraživanja pokazala su vezu između sporijeg starenja i ove vrste prehrane

by | 21 siječnja, 2021
mediteranska prehrana

Zdrava prehrana, poput mediteranske, ima pozitivan utjecaj na čovjekovo zdravlje, no dosad se vrlo malo znalo o utjecaju miješanja nezdrave i zdrave hrane.

Nova istraživanja koje vode znanstvenici s Medicinskog centra Sveučilišta Rush pokazala su da često ubacivanje nezdravih namirnica u prehranu koja se smatra zdravom uvelike smanjuje pozitivan utjecaj takve prehrane na naše zdravlje. Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association. “Prehrana koja se sastoji od mnoštva povrća, voća, ribe, cjelovitih žitarica djeluje pozitivno na zdravlje ljudi. No kad je kombinirana s prženom hranom, slatkišima, crvenim mesom te mesnim prerađevinama, mediteranska prehrana gubi svoj pozitivan utjecaj”, napomenula je Puja Agarwal, prehrambena epidemiologinja i asistentica Medicinskog centra Sveučilišta Rush.

Mediteranska se prehrana veže uz sporije starenje te sporije opadanje kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba. U navedeno je istraživanje bilo uključeno 5.000 osoba starijih od 65 godina koje su kontaktirane i ispitivane svake tri godine. Ispitivanja su se sastojala od kognitivnih zadataka, čijim se rješavanjem pokazivalo i povezivalo starenje i hrana koju ispitanici konzumiraju. Znanstvenici su analizirali koliko se tko pridržavao prehrane koja bi se trebala sastojati od voća, povrća, mahunarki, maslinovog ulja, ribe, krumpira i nerafiniranih žitarica te umjerene konzumacije vina.

Isto tako, bilježili su koliko se tko udaljavao od takve prehrane držeći se zapadnjačke prehrane u koju je uključivala prženu hranu, rafinirane žitarice, slatkiše, crveno i prerađeno meso, punomasne mliječne proizvode i pizzu. Rezultati su pokazali da su osobe koje su se više držale mediteranske prehrane pokazale daleko manje znakove staranje od osoba koje su često u mediteransku prehranu uključivale i zapadnjačke nezdrave navike. Znanstvenici su izračunali kako su osobe koje su se pridržavale mediteranske prehrane u usporedbi s onima koji nisu 5,8 godina mlađe kad je u pitanju kognitivno starenje.

“Što više u prehranu ubacujemo zeleno lisnato i drugo povrće, bobičasto voće, maslinovo ulje te ribu, mozak i tijelo sporije će nam stariti. Druga su istraživanja pokazala da jedenjem crvenog i prerađenog mesa, pržene hrane te rafiniranih žitarica imamo veće šanse bolestima, upalama te problemima s pamćenjem, koncentracijom te drugim kognitivnim sposobnostima”, naglasila je Agarwal. Stoga, ako želite zdraviji i duži život te sporije starenje, okrenite se mediteranskoj prehrani, a iz konzumacije izbacite sve ono nezdravo i prerađeno.

Foto: Brooke Lark/Unsplash