Kako ovlažiti zrak u prostorijama doma tijekom zime?

Tips&tricks

by | 23 siječnja, 2024
ovlaživači zraka u domu

Ovlaživanje zraka kod kuće tijekom zime važno je radi očuvanja zdravlja jer suhi zrak može izazvati različite zdravstvene probleme, uključujući suhu kožu, iritaciju očiju, suhe i nadražene dišne puteve te češće prehlade.

Važno je pratiti razinu vlage tijekom zimskih mjeseci i poduzimati mjere da biste održali optimalnu razinu, a korištenje higrometra može vam pomoći u praćenju relativne vlažnosti zraka. Ako primijetite da je razina vlage izvan preporučenih granica, možete koristiti prirodne metode ovlaživanja zraka, poput postavljanja posuda s vodom, korištenja biljaka, sušenja rublja unutar prostora te pravilnog prozračivanja prostorija.

Električni ovlaživači zraka također su učinkovita opcija ako je potrebno preciznije kontrolirati razinu vlage.

Preporučena razina relativne vlažnosti zraka u domu tijekom zime obično je između 30 % i 50 %.

Ispod 30 % relativne vlažnosti: Ako je razina vlage ispod 30 %, može doći do neugodnih simptoma kao što su suha koža, nadraženi dišni putevi, povećana osjetljivost na prašinu i statički elektricitet. Osim toga, suhi zrak može negativno utjecati na drvene predmete u domu te izazvati pucanje i skupljanje drva.

Iznad 50 % relativne vlažnosti: Ako je razina vlage iznad 50 %, može doći do problema s plijesni i alergenima. Povećana vlažnost može poticati rast plijesni na zidovima i drugim površinama, što može uzrokovati probleme s kvalitetom zraka i zdravljem.

Prirodni ovlaživači zraka tijekom zime u domu

Korištenje ovlaživača zraka s prirodnim sredstvima

Ako se odlučite za električni ovlaživač, birajte one koji koriste prirodne metode ovlaživanja poput ultrazvučne tehnologije. Ti uređaji stvaraju finu maglu bez potrebe za grijanjem vode, čime se održava viša kvaliteta zraka u domu.

Posuda s vodom u blizini radijatora

Postavite otvorene posude s vodom na ili blizu radijatora jer će to omogućiti da voda prirodno isparava i tako će se povećati vlagu u prostoru. U tu vodu možete staviti eterična ulja – ulja poput eukaliptusa, čajevca i lavande često se koriste zbog svojih antimikrobnih i protuupalnih svojstava. Ova dodatna prednost čini kombinaciju vode i eteričnih ulja izvrsnim načinom za poboljšanje kvalitete zraka u vašem domu.

Sobne biljke

Sobne biljke nisu samo estetski ugodan dodatak interijeru već i korisni saveznici u održavanju vlažnosti zraka. Da biste potaknuli vlažnost zraka u prostoru, preporučljivo je redovito prskati sobne biljke vodom bez kamenca.

Pročitajte: Četiri neutralne boje koje će dati dodatnu vrijednost vašem domu 

ovlaživači zraka u domu

Sušenje rublja u domu

Iako nije preporučljivo, ponekad tijekom zime možete umjesto korištenja sušilice rublja, razmislite o sušenju rublja unutar prostora. Ovaj postupak omogućuje da se voda iz rublja isparava u zrak te time povećava vlažnost u okolini. Ako postavite rublje blizu izvora topline poput radijatora ili peći, voda će se brže isparavati, doprinoseći povećanju vlage u zraku.

Prokuhana voda s citrusima

U običan lončić stavite vodu i u nju narežite koru naranče ili limuna. Postavite lončić na laganoj temperaturi i pustite neka voda kuha. Proces isparavanja vode iz lončića stvorit će ugodnu paru koja će podići vlažnost zraka u prostoriji.

Osim što povećava vlažnost, ova metoda ima dodatnu prednost pružanja ugodnog mirisa citrusa koji može poboljšati opću atmosferu u domu. Miris citrusa poznat je po svojim osvježavajućim i stimulirajućim svojstvima, pa će vaše raspoloženje vjerojatno imati koristi od ove jednostavne aromaterapije.

Pročitajte: Kutak za čitanje u domu uvijek je dobra ideja. Imamo ideje kako ga urediti 

Foto: Pexels