Mrzite vježbati? Donosimo 6 načina kako trening učiniti lakšim

by | 11 siječnja, 2021
kako trening učiniti lakšim

Znate koliko je vježbanje važno za vas i nekoć ste rado išli na treninge. Sada vam jednostavno nije do toga. Što napraviti?

Važno je znati da se nedostatak volje za vježbanjem dogodi svakome, a osobito je čest u aktualnom periodu, kad nas je pandemija izmorila, a na sve to došli su i potresi koji su nas izbacili iz rutine i utjerali strah u kosti.

S druge strane, dobar trening ne smije biti lagan. Poanta je upravo u tome da pobijedite sebe, da mišići rade jače, da se dobro oznojite i umorite. Ali što kad trening postane pretežak? I to ne fizički, nego mentalno. Što ako, jednostavno, izgubite volju da iz dana u dan ponavljate isto? (Pročitajte: Koliko često treba vježbati i što zapravo čini dobru rutinu vježbanja?)

Mrzim vježbati. Što da radim?

Kad izgubite volju za vježbanjem, to definitivno nije dobar znak. Jer, iako je fizički naporan, trening ne bi trebao biti samo obveza. On bi vam trebao pomoći da se osjećate bolje u svakom smislu. Evo konkretnih savjeta kako pobijediti ovu “mrzim vježbati” krizu:

Skratite treninge
Ako nemate volje za vježbanjem, onda vam je 45 do 60 minuta treninga noćna mora. Zato, skratite svoj trening. Fitness stručnjaci preporučuju da se tjedno provodi 150 minuta u umjerenim ili 75 minuta u snažnim aerobnim aktivnostima. “Možda trenirate 60 minuta, ali je pitanje koliko je tu stvarno učinkovito provedenog vremena. Zato je bolji kraći trening u kojem svaku minutu efikasno koristite, nego dug a neučinkovit trening”, savjetuje Tom Holland, fizioterapeut. (Pročitajte: Vježba koja zahtijeva samo 10 minuta dnevno aktivirat će cijelo tijelo)

Izaberite pravu glazbu
Znanstveno istraživanje provedeno 2020. godine pokazalo je da glazba koju slušamo direktno utječe na napor koji osjećamo. Vježbači koji su slušali optimistične, brze pjesme, osjećali su manji napor prilikom vježbi izdržljivosti i prije su postigli zadane rezultate. Pretpostavlja se da glazba kao vanjski stimulans blokira unutrašnje stimulanse, poput umora. Dobra pjesma vam odvlači misli od umora ili jednoličnosti vježbanja. Uz to, ako se usklade pokreti vježbača s ritmom pjesme (što se uglavnom nesvjesno i dogodi) pojačava se efekt treninga. Na sve to, motivacijski tekstovi nesvjesno utječu na vaš pristup vježbanju.

kako trening učiniti lakšim

Nasmiješite se!
Da, znamo – nikome nije do smijeha dok radi četrdeseti trbušnjak. Ipak, dokazano je da trkači koji se smiješe troše daleko manje kisika od onih koji se mršte. “Tijekom iscrpljujućih vježbi, ako se uspijete nasmiješiti, osjetit ćete smanjenje napetosti u mišićima”, tvrdi Holland. Trik je u tome što je sve u našem tijelu povezano, pa mišići lica koji se grče dovode do dodatnog grčenja svih mišića u tijelu. Uključujući i one pogođene treningom. (Pročitajte: Domaći projekt koji vam i ove sezone omogućava besplatno vježbanje kod kuće uz stručno vodstvo)

Podignite raspoloženje
Ovo već i ptičice na grani znaju, ali im često ne vjerujemo. Kada ponavljamo negativne stvari, samo sebi otežavamo. Sabotiramo sami sebe. “Bol i težina su svakako tu, ali ako ponavljamo da nećemo izdržati ili da nam je dosta… Ona tada postaje nepodnošljiva”, kaže Hillary Cauthen, dr. sportske psihologije. Ipak, to ne znači da si morate govoriti “Ja to mogu”. Ta mantra često nije dovoljno djelotvorna. Puno je bolje ako radite u grupi i ako imate pristup “mi to možemo” ili hrabrite nekoga drugoga “vi to možete”. Hrabrenje drugih, vrlo jednostavno, natjera i nas da radimo bolje. Što dovodi do sljedećeg savjeta…

Nađite partnera za vježbanje
Partner za vježbanje će vas natjerati da budete odgovorni, da ustrajete čak i kada vam se ne da. Ne morate čak ni fizički biti na istom mjestu: tijekom pandemije smo uveli aplikacije za komunikaciju u fitness, slobodno ih iskoristite. “Ne samo da ste odgovorniji nego vježbanje u paru čini da trening brže prolazi”, kaže Holland. (Pročitajte: Vježbajte kod kuće s “kraljicama fitnessa”, i to potpuno besplatno)

Fokusirajte pogled
Možda je primamljivo gledati po teretani i provjeravati što drugi rade, ali tako gubite fokus. Ako gledate ispred sebe, u jednu točku, radit ćete marljivije i manje ćete osjećati napor. Isti mehanizam se dogodi i kada se parkiramo pred kućom, a ne sjećamo se kako smo prevezli posljednjih 10 kilometara. Pokreti postaju automatizirani. “Isključite sve vanjske znake koji vas tjeraju da se osjećate loše. Nemojte slušati vlastite misli, nemojte gledati na sat, samo se krećite”, savjetuje Holland.

Foto: max-kegfire/Getty Images via Guliver