Vježba koja zahtijeva samo 10 minuta dnevno aktivirat će cijelo tijelo, a možete je izvoditi kod kuće

by | 20 prosinca, 2020

Kad je u pitanju samostalno vježbanje koje ne uključuje trenere i fitness centre, najčešće pomišljamo na praćenje vođenih vježbi putem videa, ples ili trčanje na traci ili u prirodi.

Svaka od navedenih vježbi korisna je te pridonosi mentalnom i fizičkom zdravlju. No niti jedna od njih nije korisna i učinkovita kao preskakanje vijače. Da, preskakanje vijače učinkovitija je kardio vježba od trčanja. Iako nije toliko jednostavna koliko nam je bila u djetinjstvu, na ovu ćete se vježbu brzo naviknut, a dat će vam rezultate brže nego bilo koja druga kardio vježba.

Koje su prednosti preskakanja vijače nad drugim kardio vježbama?

Prije svega, moramo naglasiti da kardio vježbe utječu na povećanje volumena i jakosti srca, povećanje volumena pluća, broja krvnih stanica i broja kapilara koje dovode krvna zrnca do stanice. Dakle one su iznimno važne za naše fizičko zdravlje, a jednako toliko su dobre i za mentalno zdravlje. Takvim vježbanjem smanjujemo depresiju, anksioznost i razinu stresa.

Preskakanje vijače je vježba za cijelo tijelo jer se preskakanjem istovremeno pokreću svi mišići u tijelu. Osim toga, preskakanje vijače ima prednost pred drugim kardio treninzima zbog toga što oduzima puno manje vremena. Primjerice, 10 minuta preskakanja vijače ekvivalentno je s 30 minuta trčanja.

Ono što preskakanju dodatno daje na prednosti jest cijena. Vijače su poprilično jeftine i to je jedino ulaganje koje ćete imati. Nakon što uložite u vijaču, potrebna vam je samo dobra volja i prostor koji se može pronaći gotovo u svakom domu. U nastavku ćete pronaći video pomoću kojeg možete naučiti preskakati vijaču na ispravan način.

Foto: Erica Steeves/Unsplash