Kako napraviti samopregled dojki?

by | 3 listopada, 2022
samopregled dojki

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, stoga vas Avon podsjeća na redoviti samopregled. Jer rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, a izgledi za izlječenje tada su veći. Slijedite ove korake – neka oni postanu vaša mjesečna rutina.

Samopregled dojki

1. korak – ispred ogledala

samopregled dojki

Stanite ispred ogledala i opustite ruke pored tijela. Pažljivo promatrajte svoje grudi u ogledalu i obratite pažnju na sljedeće:

– promjene općeg izgleda, veličine i oblika dojke
– promjene na površini dojke, kao što su nepravilnosti, naboranost, otok, promjena boje kože
– promjene na bradavicama, kao što su uvlačenje bradavice, crvenilo ili perutanje kože oko bradavice, ili neuobičajen iscjedak.

2. korak

samopregled dojki

Stanite ispred ogledala i stavite ruke na bokove, a zatim pažljivo promatrajte dojke. Rukama pritisnite bokove i zategnite mišiće prsnog koša, tako ćete najlakše primijetiti bilo kakve promjene.

3. korak – ležeći položaj ili tijekom tuširanja

samopregled dojki

Opipavanje grudi učinite uz pomoć tri prsta, jagodicama, a ne vrhovima prstiju. Desnu dojku opipajte lijevom rukom, a lijevu opipajte desnom. Uvijek krenite od vanjskog dijela dojke, ka unutrašnjem, pa zatim dodirom i pritiskom, malim kružnim pokretima provjerite postoje li promjene.

Dodirom provjerite postoje li zadebljanja, kvržice ili druge nepravilnosti, dok malo jačim pritiskom provjerite ima li promjena na koži.

Nakon toga, podignite jednu ruku, a drugom opipajte i dio dojke ka pazuhu, kao i pazuh i pazušnu jamu. Dodirom ćete utvrditi postoje li promjene na limfnim žlijezdama.

U ležećem položaju

samopregled dojki

Lezite i stavite jastuk ispod lijevog ramena, a zatim desnom rukom provjerite lijevu dojku. Ponovite iste kružne pokrete kao tijekom tuširanja. A zatim na isti način pregledajte i drugu dojku.

Ne zaboravite da je borba protiv raka dojke borba svih nas, i ako pronađete ili primijetite neku promjenu, obratite se liječniku bez straha i smireno. Mnoge promjene su bezazlene ali je neophodno iste provjeriti i pažljivo ih pratiti.

Ono najvažnije, u svakoj borbi, niste same.

Foto: Avon