Kako dobiti točno ono što želite žaleći se na ispravan način

by | 9 listopada, 2020

Svako društvo ima onu jednu osobu koja se neprestano žali, no ništa ne poduzima. Iako takvo ponašanje smeta gotovo svima, postoje vrste žaljenja koje vam mogu pomoći da dobijete ono što želite.

Što nikako ne trebate raditi?

Ono što nitko ne voli čuti, što neće dati rezultate i što, naposljetku, nije dobro za vaše mentalno zdravlje – jest neprestano ponavljanje problema. Ako se konstantno žalite na isti problem, ne samo da ćete postati naporni svojoj okolini, već ćete se i sami osjećati isfrustrirano i bespomoćno. Prema riječima Aimee Daramus, kliničke psihologinje, sve to može dovesti do depresije i anksioznosti.

Što je dobro za vas?

Dr. Daramus kaže kako je za ljude koje nešto muči dobro ispuhati se. No i pri tome treba paziti. Nije svaka osoba dobra ili voljna za to. Ne znaju svi dobro slušati, no ako se požalite i ispušete osobi koja zna saslušati i dati dobar savjet – učinit ćete nešto dobro za sebe. “Negativne” osjećaje nikako ne trebate držati u sebi.

Što će vam doista donijeti ono što želite?

Ono što je najbolje učiniti jest požaliti se osobi u kojoj se krije problem ili koja problem može riješiti. Ako vas na poslu ta jedna osoba neprestano ugnjetava, možete se obratiti njoj izravno i ponuditi joj rješenje. Isto tako, ako vam nije ugodno izravno se obratiti toj osobi, obratiti se možete nadređenima koji će nakon toga riješiti problem. Ako imate problem s bliskom osobom i njezinim odnosom prema vama, otvoreno joj recite svoje stajalište i problem koji vam to stvara. Na taj ćete način zasigurno doći do rješenja. Prije suočavanja s osobom i problemom, možete se ispuhati bliskim osobama te ih zatražiti savjet, odnosno, možete se najprije okušati u prethodno opisanom koraku.

Foto: Christin Hume/Unsplash