Jeste li znali da zagrljaj poboljšava rad srca i štiti od bolesti?

Znamo da su zagrljaji vrlo ugodno iskustvo, no stručnjaci tvrde da ima i vrlo pozitivan učinak na zdravlje

by | 15 svibnja, 2021

Sigurno nam je proteklih godinu dana teško padalo ne moći zagrliti najbliže, a nekima se dogodi i da čudno reagira kada svjedoči zagrljaju jer smo zadnjih mjeseci navikli na kuckanje zatvorenim šakama ili mahanjem s metra udaljenosti.

Zoom pića i socijalno distancirane šetnje bili su sjajni kad nismo imali drugu mogućnost da ostanemo u kontaktu, ali nesumnjivo su ostavili veliku rupu u našim životima kada je riječ o stvarnom fizičkom kontaktu. Kako zagrljaj produbljuje odnos, gradi povjerenje i pruža osjećaj sigurnosti te pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji, jasno nam je što smo posljednjih 12-15 mjeseci izgubili.

Tijekom pandemije, toliko je od nas propustilo interakcije dodirom poput pozdrava na radnom mjestu, grljenja prijatelja, masaža i tretmana ljepote – i zbog toga smo vidjeli porast depresije i anksioznosti.

No kako se sve više ljudi cijepi, zagrljaji će nam ponovno postati svakodnevica.

No osim što je zagrljaj predivno i intimno iskustvo, također može pomoći u smanjenju boli, poboljšati zdravlje srca i zaštititi vas od bolesti. Čak i stisak od 10 sekundi može poboljšati vaše zdravlje, kako je zaključilo istraživanje iz 2012. godine.

Naš pozitivan odgovor na dodir kreće i od malih nogu jer podaci sa Sveučilišta Emory pokazuju da često i dugo grljene bebe odrastaju u manje stresnu odraslu osobu.

Glad od dodira, kako se to često naziva – događa se kada osoba doživi malo ili nimalo dodira od drugih živih bića. Višestruka su istraživanja otkrila da propuštanje redovitog ljudskog dodira može imati ozbiljne i dugotrajne učinke, uključujući depresiju, stres, poremećaje raspoloženja i anksioznosti te sekundarne imunološke poremećaje.

Prema Medicinenet istraživanju, zgrljaj može pojedinca učiniti sretnim tako što smanji osjećaje usamljenosti i dugoročno smanjiti štetne fizičke učinke stresa. Zagrljaji mogu promijeniti negativno raspoloženje pomažući tijelu i mozgu, pojačavajući hormone koji nam pomažu da se osjećamo dobro. Jedno od njih je dopamin, hormon užitka, zatim serotonin koji kontrolira tjeskobu te oksitocin, hormon ljubavi koji ublažava stres i jača zdravlje srca. Prema studiji, dodir i zagrljaji smanjili su brigu o smrtnosti. Zbog toga se osjećamo sigurno. Studija je otkrila da grljenje ublažava egzistencijalni strah osobe.

Foto: Unsplash