Pripazite što jedete: Ovo jesensko voće ima najviše pesticida

by | 3 listopada, 2022
jesensko voće s pesticidima

Najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazalo je da je jesensko voće visokokontaminirano pesticidima.

Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine.

Kako istraživanje pokazuje, visok postotak voća – europske kruške (49 %), stolno grožđe (44 %), jabuke (34 %), šljive (29 %) i maline (25 %) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja.

Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od voća iz drugih.

Tako je gotovo tri četvrtine (71 %) nizozemskih jabuka bilo kontaminirano u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54 %) i Portugala (50 %).

Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71 %, 70 % odnosno 68 %), kao i kod gotovo 50 % mađarskih i grčkih šljiva.

Norveške maline, grčko i talijansko grožđe…

No najzagađenije su bile norveške maline (61 %), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56 % odnosno 47 %). Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110 %, 107 % odnosno 81 %. U 2020. trećina (33 %) ukupnog uzorkovanog voća bila je kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20 % uzoraka – piše zemljanestaze.org.

Pročitajte: Ovo je popis 13 vrsta povrća s najvećom hranjivom vrijednošću

Sve veće korištenje pesticida kao uzrok mnogih bolesti

Ovo je izvješće objavljeno 60 godina nakon knjige Silent Spring (Tiho proljeće), koja je prva upozorila na opasnosti od pesticida i pomogla potaknuti moderni ekološki pokret. Glavno upozorenje u knjizi bilo je o stvaranju ovisnosti o pesticidima, ističući kako poljoprivrednici sve više koriste kemikalije jer su nametnici sve otporniji na njih. Od objavljivanja knjige, 27. rujna 1962., uporaba pesticida je porasla, izumiranje vrsta ubrzano je 1000 puta, a procjenjuje se da bolesti povezane s pretjeranom uporabom pesticida samo Europu godišnje stoje 32 milijarde eura.

Foto: fabiomax iStock/Getty Images Plus via Getty Images