Jedno mjesto u kuhinji prepuno je bakterija, pokazala je nova studija

by | 1 veljače, 2023
nečiste površine u kuhinji

Nedavna studija pokazala je da staklenke u kojima držimo začine spadaju među mjesta u kuhinji koja sadrže najviše patogena.

Naime, američki Odjel za sigurnost i inspekciju hrane Ministarstva poljoprivrede naručio je istraživanje kojim je htio utvrditi prevalenciju i stupanj unakrsne kontaminacije na raznim kuhinjskim površinama tijekom pripreme obroka.

Procjenjuje se da se jedan od pet slučajeva bolesti izazvane hranom dobije kod kuće. Međutim, nije baš poznato na koji se način patogeni (mikroorganizmi poput bakterija i virusa koji uzrokuju bolesti) prenose na području kuhinje tijekom pripreme obroka, kako piše GMA.

“U hrani ima bakterija, a dodirivanje ih može proširiti na druge površine i potencijalno uzrokovati bolest. Uobičajene bakterije koje se nalaze u kuhinji uključuju E.coli, Salmonellu, Shigellu, Campylobacter, norovirus i hepatitis A”, rekla je specijalistica za zarazne bolesti Susan Rehm.

Njihovi stručnjaci primijetili su da dok E. coli i Salmonella žive na površinama samo nekoliko sati, hepatitis A može preživjeti mjesecima.

Znanstvenici su uputili 371 ispitanika da kuhaju hranu s mljevenim purećim pljeskavicama koje su sadržavale bezopasan virus MS2, a zatim su uzorkovali površine u njihovim kuhinjama.

Pročitajte: Jeste li znali da ova vrsta hrane i pića utječe na vaš karijes?

Oprez sa staklenkama sa začinima

Ustanovili su da je 48 posto spremnika sa začinima sadržavalo mikroorganizme iz puretine, što ukazuje na unakrsnu kontaminaciju s MS2; odnosno posude sa začinima imale su najvišu koncentraciju MS2 u usporedbi s drugim kuhinjskim površinama.

Nakon što su ispitanici pripremili jelo, stručnjaci su uzeli briseve s 12 područja u kuhinji; uključujući i kuhinjski pribor i površine za pripremu jela. Zatim su briseve prevezli u laboratorij za mikrobiologiju Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline, gdje je rađena detekcija na MS2.

Sve kuhinje su prije provedbe eksperimenta bile dezinficirane desetpostotnom otopinom izbjeljivača, a prije nego što je ispitanik ušao u kuhinju, uzet je kontrolni bris površine u blizini sudopera kako bi se osiguralo da kuhinjsko okruženje nije kontaminirano i da nema tragova MS2.

Savjet: redovito perite posude za začine

Analiza briseva pokazala je da je u većini slučajeva broj uzoraka koji su ukazivali na kontaminaciju s MS2 iznosio oko 20 posto; izuzetak su bili spremnici sa začinima za koje je 48 % uzoraka pokazalo dokaze unakrsne kontaminacije MS2.

Znanstvenici smatraju da su staklenke sa začinima toliko sklone invaziji patogena jer ih ljudi jednostavno ne čiste onoliko koliko bi trebalo; odnosno više su koncentrirani na to da operu radne površine, kuhinjski pribor i, primjerice, ručke od ormarića.

“Nismo prije vidjeli dokaze o kontaminaciji teglica sa začinima. Većina istraživanja o unakrsnoj kontaminaciji kuhinjskih površina uslijed rukovanja sirovim mesom ili proizvodima od peradi usredotočila se na kuhinjske daske za rezanje ili ručke za slavine, a zanemarila je površine poput posuda za začine, poklopaca za kante za smeće i drugog kuhinjskog pribora”, rekao je za Food Safety News voditelj istraživanja Donald Schaffner, profesor na Odjelu znanosti o hrani na Rutgers School of Environmental and Biological Sciences.

Ako ste još uvijek zabrinuti da ćete se razboljeti od bakterija koje su se nastanile u vašem stalku sa začinima, Chapman je predložio da svoje staklenke začina prebrišete krpom natopljenom sapunom i kuhinjskim sprejem za dezinfekciju nakon uporabe.

Istraživanje naziva Cross-Contamination to Surfaces in Consumer Kitchens with MS2 as a Tracer Organism in Ground Turkey Patties objavljeno je u časopisu Journal of Food Protection.

Foto: nensuria iStock/Getty Images Plus via Getty Images