Je li moguće biti sretan čak i u ovakvoj godini? Magistra pozitivne psihologije dala nam je savjete

by | 20 prosinca, 2020

Ivana Štulić, magistra primijenjene pozitivne psihologije, coacherica, trenerica, konzultantica i motivatorica, u ovoj svima ne samo izazovnoj, nego i teškoj 2020. godini, u kojoj je izdala i svoju prvu knjigu „Kako voljeti život – Pozitivna psihologija na Putu istine, radosti i ljubavi”, imala je puno posla jer mentalno zdravlje se kao nikada dosad nametnulo poput teme o kojoj se priča, promišlja, a mnogi od pojedinaca do korporativnih klijenata koji su uvidjeli da trebaju osnažiti vlastite zaposlenike, po prvi put su odlučili uložiti i u edukacije prepoznavši da je ulaganje u mentalno zdravlje višestruko isplativa “investicija”. I mi smo s Ivanom nedavno razgovarali o pozitivnoj psihologiji i praksama koje vode do ispunjenog života, stoga smo poželjeli i zaključiti ovu godinu ponekom pozitivnom misli i Ivaninim savjetom.

Ivanina misija je inspirirati ljude i organizacije na rast, stvaranje pozitivnih pomaka i ispunjenje vlastitih potencijala, a sve uz primjenu pozitivne psihologije. U godini u kojoj smo se svi susreli s nikad prije doživljenim situacijama, trebalo je u sebi pronaći snagu za ostati pozitivan, za oteti se stanjima koja su nas vukla u smjeru nezadovoljstva, frustracije, tuge… Za biti dobro.

Ali, je li u ovakvoj godini, pa i na njezinom samom kraju, moguće biti sretan?

Ivana je samo za vas, naše čitateljice i čitatelje, podijelila svoja promišljanja na tu temu.

Sreća nije nešto što nam je na pameti ovih dana jer, bez pretjerivanja, većina ljudi je u modeu preživljavanja. Nije ni čudo kad smo obasuti lošim vijestima, zastrašeni brigom za zdravlje, a i ograničeni na toliko raznih načina. Usudila bih se reći da je ovih dana i vrlo teško biti sretan bez obzira na možda relativno dobre individualne okolnosti jer postoji prevelika kolektivna psihoza gotovo na svakom koraku pa ne bi bilo ni zdravo “tjerati se” da budemo sretni.

No, ono što možemo je tražiti bar momente sreće u svojoj svakodnevici jer oni su dostižni bez obzira na to što se događa oko nas ako se svjesno potrudimo. Podijelit ću s vama pet savjeta kako to postići u ovim vremenima.

Kao prvo, sjetimo se zastati. Duboko udahnuti i izdahnuti. Ako učinimo nešto tako jednostavno kao osvijestiti vlastito disanje, odjednom postajemo promatrači sami sebe i svijeta oko nas. Više nismo nesvjesni žuritelji i činitelji već – živa bića koja dišu. Bez obzira na to kakav je dan, osvijestiti to da smo – živi i da dišemo možemo biti vrlo moćno. I zato da nas vrati u sada i ovdje, a i podsjeti nas da život jest dragocjen i da je na nama da ga cijenimo.

Zatim, možemo si priuštiti neko malo zadovoljstvo. Bilo to da si pustimo omiljenu pjesmu i zapjevamo uz nju, pojedemo kockicu omiljene čokolade, riješimo zahtjevnu križaljku ili pogledamo neki smiješni video. Što god to bilo, trebamo svjesno činiti ono što nas veseli kako bi u sebi pobudili pozitivne emocije, a ne samo čekati da se one pojave same od sebe.

Možemo se i povezati s drugima. Čak i ako nisu blizu nas, možemo “dignuti slušalicu” i nazvati onu prijateljicu koju nismo čuli već mjesecima, organizirati video poziv s rođakom za kojeg znamo da je sam ovih dana ili nazvati kolegicu koja je nedavno došla u naš tim. Ljudski je povezivati se. Čak i kratak razgovor sa susjedom ispred zgrade može nam obogatiti dan, a ako se svjesno potrudimo srdačno popričati s nekim kojeg dobro poznajemo, potencijalne koristi su još i veće.

Možemo napraviti i neko dobro djelo za druge ili bar neku ljubaznu gestu. Npr. ostaviti čokoladicu za našeg poštara ili platiti kavu osobi iza nas u redu. Već i takav mali čin dobrote dokazano nam može podići raspoloženje i učiniti i nas i primatelja sretnijima. Na toj osnovi nastao je i projekt Pozitivan prosinac u kojem već treću godinu radim po 12 dobrih djela u prosincu upravo kako bi se taj dobri duh proširio. Ne treba puno truda, a nekome može jako puno značiti.

I naposljetku, možemo prakticirati zahvalnost. “Tri dobre stvari” je provjerena intervencija pozitivne psihologije koja dokazano smanjuje stres, povećava sreću i zadovoljstvo i čini nas otpornijima na životne izazove. Na kraju dana dovoljno je da zapišemo ili kažemo koje smo tri dobre stvari doživjeli u tome danu – npr. popili smo finu kavu, poveli ugodan razgovor, dobili pohvalu od kolege. Što dulje to budemo prakticirali to ćemo početi primjećivati više stvari na kojima možemo biti zahvalni i to je velika moć ove vježbe. Čak i u najgorim danima ima dobrih stvari, samo ih trebamo primijetiti i na njima biti zahvalni – jer ništa nam nije zajamčeno.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći, ako ništa drugo, da osjetite sretne trenutke ovog tjedna, a i inače. A ovo će, kao što svi znamo, proći i opet će nam se nasmiješiti i sretniji tjedni, mjeseci i godine.

Ivana Štulić, magistra primijenjene pozitivne psihologije, autorica knjige Kako voljeti život – Pozitivna psihologija na Putu istine, radosti i ljubavi

www.ivanastulic.com

www.linkedin.com/in/ivana-stulic

Youtube kanal – Škola pozitivne psihologije

www.facebook.com/ivanastuliccoaching/

www.instagram.com/ivana.stulic.coaching/

Foto:  Tanya Pro/Unsplash, PR