
Zdravstvene dobrobiti borovnica zbog kojih ćete ih poželjeti dodati u svaki smoothie
Bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, dobrobiti borovnica uistinu su velike. Dobrobiti borovnica dokazuju da je ovo voće više od ukusne...
Gledajući nutritivnu vrijednost jaja, definitivno možemo reći da su jedno od najjeftinijih namirnica za nutritivan profil koji nude, a osim toga, dostupna su gotovo u svakoj trgovini. Pečena, poširana, kuhana, umiješana – jaja su univerzalna namirnica koja se uklapa u slatke i slane verzije doručka; u slanima kao glavna baza, a u slatkima za povezivanje sastojaka. Sadrže dobar izvor proteina u bjelanjku i dobar omjer masti. Ključan su izvor kolina, biotina, svih esencijalnih aminokiselina, pa čak i vitamina D, koji ne pronalazimo u velikom broju namirnica. Donosimo nekoliko ideja kako jaja iskoristiti za doručak, a da nije samo obična kajgana.
Standardni doručak koji nerijetko viđamo jest jaje na tostu s lososom i avokadom. Apsolutno obožavamo taj doručak i predstavlja potpuno uravnotežen obrok s dodatkom povrća poput špinata, no možete se odmaknuti ponekad od klasičnih recepata. Za ovaj doručak treba vam šnita integralnog kruha, idealno kiselog; zatim jaje, dvije žlice humusa, a od začina sol, papar i malo chilija.
Ovaj je doručak lagan te je dobra opcija kad niste baš gladni ili ste kasno ustali. Najprije zagrijte vodu do vrenja, pa smanjite temperaturu i lagano u nju spustite prethodno razbijeno jaje. Kuhajte oko tri minute za sredinu mekše teksture. Kruh tostirajte, pa ga premažite humusom, dodajte rikolu, a tek na vrh stavite jaje i začinite.
Tortilja je odličan izvor ugljikohidrata kad nemate vremena kuhati žitarice ili jednostavno želite doručak koji ćete ponijeti sa sobom na posao. Od sastojaka vam trebaju dva jaja, jedna integralna tortilja, četvrtina šalice feta sira, pola šalice narezanih maslina, mladi luk narezan na kolutove, crni papar, sol i malo mediteranskih začina. Jaja ispecite kao omlet, pa ga stavite na tortilje. Dodajte feta sir tako da ga izmrvite. Ubacite preostale sastojke, zarolajte i tostirajte.
Muffini od jaja nisu novost, ali valja se prisjetiti da možemo uživati i u takvom doručku, a posebice će se svidjeti najmlađima. Trebaju vam četiri jaja, sto grama narezanih šampinjona, pola nasjeckane crvene paprike, tikvice i mladog luka, dvije žlice ribanog sira, žlica maslinovog ulja, a od začina preporučujemo uz standardni sol i papar, origano i suhi bosiljak. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Ako imate silikonske kalupe, premažite ih uljem ili u metalni kalup ubacite papirnate košarice. Na grijanoj žlici maslinovog ulja pirjajte gljive, a kad otpuste vodu, dodajte papriku, tikvicu i luk. Pirjajte još oko pet minuta. Potom, u zdjeli razmutite jaja, dodajte začine, a za jaču boju možete dodati i malo kurkume. U jaja umiješajte gljive i povrće pa punite kalupe do tri četvrtine visine. Pecite oko 25 minuta, a prije nego što navalite na njih, pričekajte da se malo ohlade. Višak muffina možete staviti u hladnjak i potrošiti unutar tri dana.
Ovaj doručak može proći kao nutritivno bogatija verzija lažnog burgera. Treba vam okruglo pecivo, po dvije šnite slanine, dva jaja, dvije žlice ribane gaude ili mozzarelle, maslac i začini po želji. Ne zaboravite i povrće koje imate trenutačno u hladnjaku, poput trakica zelene salate, krastavca ili rajčice. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecivo prepolovite i izdubite sredinu prstima da biste napravili mjesta za punjenje. Unutrašnjost premažite maslacem. Na tavi lagano prepecite slaninu, dok ne postane hrskava, a potom ju narežite na kockice. U izdubljeni dio dodajte malo sira i slanine, a potom razbijte jaje. Začinite i pecite oko 15 minuta dok se bjelanjak ne stisne, a žumanjak ostane lagano mekan.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.