Zašto se jaja smatraju namirnicom punom blagodati za zdravlje?

by | 6 srpnja, 2019

Sedam grama proteina i 85 kalorija nisu jedina prednost koju dobivamo od kokošjih jaja. Jaja su bogata antioksidansima, sadrže zdrave masnoće i aminokiseline.

Jaja su hrana za mozak

Istraživanje je otkrilo da muškarci koji su jeli jedno jaje dnevno imaju bolje rezultate u kognitivnim testovima. Na Harvardu su zaključili kako su jaja hrana za mozak jer ga štite od starenja, kako piše Večernji list. 

Jaja poboljšavaju vid

Prema istraživanjima, jaja sadrže lutein, karatenoid neophodan za zdravlje kože i očiju. Lutein štiti od katarakte mišićne degeneracije povezane s dobi te smanjuju rizik od srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Pomažu organizmu apsorbirati kalcij

Vitamin D u jajima je odličan za vaše zube i kosti. Ne samo da ih jača nego i pomaže organizmu da bolje apsorbira kalcij.

Jaja štite kožu, jetru i kosu

Jaja sadrže vitamin B potreban za zdravu kosu te štite kožu od hiperpegmentacije, angularnog stomatitisa i vitiliga. Sadrže i fosfolipife potrebne za sprječavanje bolesti jetre i jačanje imunološkog sustava.

Smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti

Istraživanja su pokazala da fosfolipidi u jajima reguliraju apsorpciju kolesterola u tijelu. Druga studija Sveučilišta istočne Finske pokazala je da jedno jaje dnevno ne uzrokuje koronarnu bolest srca. Njihovi nalazi pokazali su da česta konzumacija jaja ne povećava rizik za obolijevanje od srčanožilnih bolesti.

Konzumacija jaja pomaže pri gubitku kilograma

Istraživanja su pokazala da konzumiranje jaja za doručak vodi do manjeg unosa hrane za ručak, stvarajući jači osjećaj sitosti u odnosu na one koji doručkuju ugljikohidrate.

Foto: Unsplash

IZVOR: N1.HR