Izgleda da je špinat toliko dobar da ga se čak razmišlja zabraniti kao doping

by | 19 srpnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Špinat je zdrav i treba ga pojesti do kraja – koliko ste to samo puta čuli kao klinci, brljajući po tanjuru, pokušavajući izbjeći zelenu masu koja nije baš izgledala privlačno, a ni gorak okus nije vam baš bio po volji…

E, da ste tada imali informacije koje donosimo, možda biste promijenili mišljenje. Naime, znanstvenici berlinskog sveučilišta i Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavili su prošli tjedan da kemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron, koja se nalazi u povrću, povećava snagu sportašima i da bi trebao biti zabranjen kao doping.

Po studiji, sportaši u treningu koji su 10 tjedana dobivali hidroksiekdison putem nadomjestaka u hrani bili su triput jači od onih koji su trenirali s placebom.

“Očekivali smo da ćemo vidjeti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika”, rekla je berlinska profesorica Maria Parr.

Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom s obzirom na sposobnost promicanja tjelesne ravnoteže i smanjenja staničnog stresa. Sportašima je zanimljiv jer povećava retenciju dušika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Znanstvenici su dosad proveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizira razine šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osjećajem visoke energije, potiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprječava visoke razine šećera u krvi i visoke razine inzulina, ima jaka protuupalna svojstva, smanjuje visoke razine kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodobno povećava brzinu i snagu.

Znanstvenici su savjetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstancija.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o uporabi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstancija povećava mišićnu masu te ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR