Žene koje prolaze IVF postupak podvrgnute su diskriminaciji na poslu

by | 10 svibnja, 2022

Na ovaj problem upozorila je zastupnica Nickie Aiken, zastupnica Konzervativne stranke za gradove Londona i Westminstera. Ona je započela novu kampanju za uvođenje pravne zaštite za radnice koje su podvrgnute procesu IVF-a, to jest izvantjelesne oplodnje (in vitro).

Žene se suočavaju s diskriminacijom na poslu te su čak prisiljene da napuste posao. Prema izvještaju u The Timesu, sada se ministre poziva da donesu zakon kojim će biti zabranjeno da šefovi otpuštaju ili diskriminiraju žensko osoblje koje pokušava zatrudnjeti putem IVF-a te da uvedu zakonsko pravo na odmor za liječničke preglede povezane s plodnošću i procesima koje te žene prolaze.

Pročitajte: 8 žena ispričalo nam je svoja iskustva s neplodnošću

Zastupnica je napomenula da zakonske mjere zaštite od diskriminacije povezane s trudnoćom počinju tek nakon što se implantacija već dogodila. To znači da se mnoge žene koje provode IVF postupak osjećaju prisiljene “skrivati” to od svojih poslodavaca, potencijalno povećavajući “stres koji može dovesti do neuspješnog liječenja. ”

Istaknula je također da se moraju riješiti zablude koje mnogi imaju oko IVF postupka te rekla da ga mnogi ljudi doživljavaju kao “izbor načina života” za starije žene koje su predugo čekale prije nego što su pokušale osnovati obitelj. A to je stav kojeg svi moraju promijeniti te prepoznati IVF kao vrlo važan dio reprodukcije.

Prema smjernicama National Institute for Health and Care Excellence (NICE) IVF postupak je namijenjen ženama mlađim od 43 godine koje pokušavaju zatrudnjeti redovitim nezaštićenim spolnim odnosom već dvije godine. Ili koji su imali 12 ciklusa umjetne oplodnje, s najmanje šest ciklusa koristeći metodu koja se zove intrauterina oplodnja (IUI).

Pročitajte: Moja priča: “S 19 godina izvađeni su mi jajovodi, a uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, danas imam zdrave i sretne blizance”

Foto: Inside Creative House iStock/Getty Images Plus via Getty Images