Ovo je stil života koji će vas pomladiti za najmanje pet godina u osam tjedana – dokazalo istraživanje

Sakrijte se, anti-age kreme!

by | 29 svibnja, 2023
Novi dokazi o pomlađivanju

Promjena stila života, uključujući vježbanje, relaksaciju i dodatke prehrani – mogla bi preokrenuti proces starenja, pokazuje novo istraživanje.

Šest žena u dobi od 46 do 65 godina prošlo je osmotjedni program koji je promijenio njihov stil života, a odnosio se na prehranu obogaćenu suplementima, spavanje i odmor te fizičku aktivnost.

Analiza krvi pokazala je smanjenje biološke dobi do 11 godina kod pet od šest žena, pri čemu je prosječna sudionica doživjela smanjenje od 4,6 godina, kako navodi nova studija objavljena u stručnom časopisu Aging.

Sudionice su na početku istraživanja imale prosječnu kronološku dob od 58 godina, a sve osim jedne imale su nižu biološku dob. Zbog toga je malo vjerojatno da je smanjenje biološke dobi koje je većina sudionika doživjela tijekom studije bilo posljedica poboljšanja bolesti. Umjesto toga, poboljšanje se “moglo pripisati temeljnim mehanizmima dobi”, napisali su autori studije sa sveučilišta Washington, Virginia i Illinois.

Novi dokazi o pomlađivanju

Primjer pomlađujućeg jelovnika

Za potrebe istraživanja, sudionice su zamoljene da konzumiraju sljedeću hranu: 2 šalice tamnog lisnatog povrća, 2 šalice kupusnjača, 3 šalice šarenog povrća, ¼ šalice sjemenki bundeve, ¼ šalice sjemenki suncokreta, 1 do 2 cikle, jetricu ili suplemente na bazi jetre (tri porcije tjedno), 5-10 jaja tjedno, ½ šalice bobičastog voća na dan.

Od ljekovitih začina, znanstvenici su im sugerirali da na jelovnik dodaju češnjak, kurkumu i ružmarin, od napitaka zeleni i Oolong čaj, a od dodataka prehrani probiotik i “zeleni prah”.

Tijekom dana, ispitanice su upućene u to da vježbaju najmanje 30 minuta i da dva puta prakticiraju vježbe disanja te da spavaju najmanje sedam sati. Nijedna se žena nije pridržavala njihovih smjernica u potpunosti – tek oko 82 posto vremena – ali su svejedno uočena značajna poboljšanja u njihovoj biološkoj dobi.

Dok na kronološku dob (onoliko koliko imate godina) ne možete utjecati, na biološku je dob (koliko su stare vaše stanice) itekako moguće utjecati, kao što je pokazala ova studija. Kako njezini rezultati ne bi ostali puko slovo na papiru, ako smo vas zaintrigirali, zašto se ne biste same podvrgnule testu?

Pročitajte: Ova dva suplementa slove za najmoćniju kombinaciju za pomlađivanje

Foto: iStock/Getty Images Plus