Idealna ljetna poslastica: Lubenica je odlična zamjena za slatkiše

by | 6 kolovoza, 2013

Uz to što osvježava i idealna je zamjena za slatkiše svih vrsta, lubenica je prava blagodat za organizam zbog brojnih hranjivih tvari, minerala i vitamina koje sadrži…

Iako se rajčica smatra čudotvornim povrćem zbog visokog sadržaja likopena, lubenica ga zapravo ima još više!

Likopen je karotenoid fitonutrient, koji je izuzetno važan za zdravlje srčanožilnog sustava.

Znanstvenici su sve više zainteresirani za još jednu važnu tvar koju sadrži ovo sočno povrće (O. K., ako vam se više sviđa –voće), a to je citrulin. U pitanju je aminokiselina nevjerojatno korisna za zdrave bubrege i arterije.

Ako pojedete pola kilograma lubenice, zadovoljit ćete dnevnu potrebu organizma i za vitaminom C.

Od minerala, uz likopen, lubenica također sadrži i kalij, magnezij, fosfor, kalcij, cink, željezo i bakar. Zbog svega navedenog ona predstavlja izvanrednu dijetetsku i ljekovitu namirnicu!

Bogatstvo vode u omiljenoj ljetnoj poslastici ide do čak 93 posto. Iako nam se čini da je postotak šećera izuzetno visok zbog slatkog okusa, zapravo ga nema puno, pa ukusne ružičaste kriške neće poremetiti vašu dijetu.

A ako sve ovo nije dovoljno da odmah otrčite do pijace po nekoliko kilograma lubenice, evo još jednog zanimljivog podatka:

Lubenica je i pokretač oslabljenog libida. Na ovo ukazuju znanstvenici, tvrdeći da sadrži sastojke koji u krvnim žilama izazivaju efekt sličan vijagri.

“Što ih više proučavamo, sve nam je jasnije kako ovaj neobični plod prirodno potiče ljudsko tijelo”, izjavio je dr. Bim Patil, direktor Centra za voće i povrće s teksaškog Sveučilišta.

Izvor: cosmopolitan.rs