Hrvatska odnedavno ima dvije platforme na kojima možete potražiti psihološku pomoć

by | 26 listopada, 2020

Svima nam je ponekad teško, a neke težine i problemi jednostavno se ne mogu riješiti samostalno ili uz pomoć prijatelja. Kad su u pitanju naizgled nesavladive emocije i očiti psihički problemi uvijek se trebate javiti stručnjaku.

No proces pronalaženja psihološke pomoći te izvora iz kojih ćete o raznim psihički bolestima te problemima moći istinski naučiti – najčešće nije lak. Informacije nam se nude na svakom koraku, no one često nisu provjerene te su napisane od strane laika. Preporuke psihologa, psihoterapeuta i psihijatara ponekad dolaze od osoba koje ne znaju dovoljno i koje nisu preporučenu pomoć iskusili na vlastitoj koži. Isto tako, mnogim je ljudima iznimno teško potražiti pomoć te se povjeriti prijateljima i bliskim ljudima. Upravo zbog toga, u Hrvatskoj su nedavno pokrenute dvije platforme putem kojih možete naučiti o psihičkim bolestima te pronaći stručne osobe koje će vas posavjetovati u slučaju psihičkih problema te emocionalnih tegoba i poremećaja.

Projekt PsiHelp pokrenuli su studenti psihologije, u suradnji s lokalnim udrugama studenata psihologije iz različitih krajeva Hrvatske (STUP, Psirius, Psihos, Feniks i Kasper) i sa studentskom sekcijom Hrvatskog psihološkog društva “Psihomnia”. Njihov je cilj omogućiti dostupniju psihološku pomoć ljudima u Hrvatskoj kroz bazu podataka s dostupnim psihoterapeutima, savjetodavnim terapeutima i psiholozima iz javnog zdravstva te kroz razne radionice i videa u kojima se pojašnjavaju učestale teškoće mentalnog zdravlja.

Drugi projekt, odnosno platformu Psihološka Pomoć pokrenula je Udruga Promentz u partnerstvu s Crvenim križem i Generali osiguranjem, s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja te destigmatizacije traženja stručne pomoći. Putem platforme žele povezati pružatelje pomoći i one kojima je pomoć potrebna, usmjeriti i pozvati ljude na traženje pomoći, pojednostaviti dolazak do istih, kao i pružiti valjane informacije o raznim psihičkim problemima. Iako se u Hrvatskoj sve više govori o problemu stigmatiziranja psihički oboljelih osoba, osuđivanja i dalje ima, a ono može imati velike posljedice na one koji se bore s duševnim bolestima. Navedene platforme mogu smanjiti taj problem te pomoći oboljelim osobama, njihovim bližnjima, ali i onima koji žele naučiti nešto novo.

Foto: Hannah Busing/Unsplash