Hripavac: detaljan vodič kroz simptome, cijepljenje, testiranje

by | 29 studenoga, 2023
hripavac kašalj bolest

Hripavac ili pertussis akutna je visokozarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, karakterizirana napadajima spazmatičnog kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece. 

Sve detalje o ovoj bolesti od koje raste broj oboljelih u Hrvatskoj prenosimo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kad je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest.

Prosječna inkubacija je 9-10 dana (raspon 6-20 dana). Domaćin bolesti je čovjek.

Uzročnik je Bordetella pertussis, a put prijenosa kapljični:

– izravni kontakt s izlučevinama mukoznih membrana dišnog sustava oboljele osobe

– zrakom, vjerojatno velikim kapljicama

– neizravni put prijenosa kontaminiranim predmetima (vrlo rijetko).

Rizik obolijevanja i komplikacija najveći je u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece.

Stvorena imunost kod cijepljenih osoba se s vremenom značajno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem. Stoga novorođenčad neće naslijediti pasivnu imunost (antitijela) od majki, osim u slučaju da je majka cijepljena tijekom trudnoće (jednokratno dTap-om u posljednjem tromjesečju).

Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti.

Oboljela osoba izrazito je zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja (prva dva tjedna).

Bolest ima tri stadija:

1. stadij – rani kataralni simptomi u  trajanju 1-2 tjedna

– Curenje nosa ili začepljen nos i blago povišena temperatura (do 38 °C)

– Kašalj (kod dojenčadi slabo prisutan)

– Teško disanje do prestanka disanja-apneja i cijanoza (kod dojenčadi i male djece)

2. stadij – napadaji kašlja (paroksizmi), u trajanju 2-6 tjedana (ili duže)

– Brzi, snažni i ponavljajući napadaji kašlja u trajanju od 1-2 minute, bez udisaja, završavaju dugim visokotonskim, duboko uvučenim udahom (hripanje). Napadaji kašlja češći su tijekom noći.

– U tijeku i nakon napadaja kašlja javljaju se povraćanje i malaksalost.

– Stanje se pogoršava kako bolest odmiče.

3. stadij – oporavak, u trajanju oko 2-3 tjedna (ljeti kraće nego zimi), a može i duže, ponekad mjesecima.

Pročitajte: Sve o genetičkim BRCA testiranjima koji otkrivaju rizik od raka dojke govori nam stručnjakinja 

hripavac kašalj bolest

Izolacija osobe oboljele od hripavca

Oboljelog (potvrđeni ili vjerojatni slučaj) je potrebno izolirati (privremeno udaljiti) iz ustanove (vrtić, škola), i izbjegavati kontakt s malom djecom, dojenčadi (posebice necijepljenom) i trudnicama u posljednjem mjesecu trudnoće, u trajanju od najmanje pet dana tijekom kojih pacijent uzima antibiotsku terapiju.

Ako pacijent ne uzima antibiotike, izolacija traje tri tjedna od pojave paroksizmalnog kašlja, odnosno do prestanka kašlja (ovisno što prvo nastupi).

Postupanje s kontaktima i liječenje

Svim kontaktima treba provjeriti cijepni status i docijepiti ih po potrebi. Postekspozicijsko cijepljenje nije učinkovita zaštita od infekcije nakon nedavnog bliskog kontakta, svrha mu je pružiti zaštitu kod daljnjih izlaganja.

Svjetska zdravstvena organizacija za potrebe praćenja i suzbijanja hripavca definira bliski kontakt na sljedeći način: “Bliski kontakt definira se kao izloženost licem u lice osobi koja je zaražena, što uključuje kućni ili obiteljski kontakt, ljude koji su prenoćili u istoj sobi s osobom koja je zaražena i ljude koji su imali izravan kontakt s respiratornim, oralnim ili nosnim izlučevinama osobe u koje je laboratorijski potvrđena bolest.”

Bliski kontakti mlađi od sedam godina koji nisu primili četiri doze DTaP cjepiva, odnosno nisu primili jednu dozu DTaP unazad tri godine trebali bi se cijepiti čim prije nakon izlaganja.

Nepotpuno procijepljeni kućni kontakti mlađi od sedam godina trebaju biti isključeni iz vrtića, škola i javnih okupljanja tijekom 21 dana od posljednjeg kontakta ili dok oboljela osoba i kontakti koji primaju kemoprofilaksu ne prime antibiotsku terapiju u trajanju od pet dana.

Neovisno o cijepnom statusu i dobi, svim bliskim  kontaktima oboljele osobe, ako u kućanstvu s kontaktom živi dijete mlađe od godinu dana, preporučuje se kemoprofilaksa.

Primjena kemoprofilakse se posebice preporučuje djeci mlađoj od godinu dana te trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće (zbog rizika prijenosa na novorođenče).

Cijepljenje trudnica protiv hripavca: simptomi, prevencija i liječenje

Nastavno na preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o cijepljenju trudnica protiv hripavca (31. listopada 2023. godine), a povodom registriranog povećanog broja oboljelih od hripavca koji se sukcesivno javljaju od ljeta i rezultiraju i grupiranjima u određenim kolektivima, ali i obiteljima, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar poziva sve trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće da se cijepe protiv hripavca, a s ciljem zaštite novorođenčadi i dojenčadi, skupinama prepoznatim kao najviše osjetljivim na zaražavanje hripavcem.

S obziromna to da trudnice koje su zadnji put cijepljene u djetinjstvu nemaju IgG protutijela za prenijeti transplacentarno svojoj novorođenčadi, a prvih pet mjeseci života dijete ne može biti zaštićeno cijepljenjem, jedini način da se novorođenčad i dojenčad u prvim mjesecima života zaštiti od hripavca je taj da se trudnica cijepi u drugom ili trećem trimestru trudnoće.

Cijepljenjem trudnica jednom dozom kombiniranog cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca, kod trudnice se potiče proizvodnja specifičnih IgG protutijela koja transplacentarnim prijelazom pasivno štite dijete od ovih bolesti u prvim mjesecima života, dok ne stvori vlastita protutijela cijepljenjem prema Programu cijepljenja.

Cijepljenje trudnica protiv hripavca neće imati utjecaja na cirkulaciju uzročnika u populaciji, ali će pružiti zaštitu njihovoj djeci u prvim mjesecima života, kad su najosjetljiviji i imaju najveći rizik za komplikacije bolesti.

Testiranje na hripavac

Uzimanje uzoraka na hripavac (pertusis) radi se svaki radni dan od 08:00 do 09:30 sati na testnom mjestu u montažnom objektu ispred Rockefellerove 12.

Iz HZJZ-a mole da pripremite potvrdu o izdanoj uputnici ili zdravstvenu iskaznicu i popunjeni obrazac kako bi mogli preuzeti izdane uputnice koji možete preuzeti na njihovim službenim web stranicama.

Preporuka je da pacijenti na testiranje dolaze sa zaštitnom maskom.

PCR testiranje moguće je napraviti i na osobni zahtjev uz plaćanje debitnim karticama prilikom testiranja. Cijena pretrage PCR na hripavac (pertusis) je 34,78 € (262,05 kn).

Za uzimanje uzoraka krvi na serološke pretrage na hripavac (pertusis) potrebno je naručiti se na broj telefona 01/486 3236 radnim danom od 11. 00 do 14.00 sati ili na e-mail [email protected]

Pročitajte: “Duga prehlada” može trajati i više od četiri tjedna nakon infekcije 

Foto: Pexels, stefanamer iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Izvor: HZJZ, Stampar.hr