Hranom protiv srčanog udara

by | 25 rujna, 2012

 Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput voća i povrća, smanjuje rizik od srčanog udara za četvrtinu, za razliku od unosa dodataka prehrani u obliku tableta, pokazalo je švedsko istraživanje

Rezultati o blagotvornom učinku hrane bogate antioksidansima u snažnom su kontrastu s istraživanjima koja pokazuju da uzimanje dodataka vitamina A, C ili E u tabletama nema tih efekata.

Stručnjaci vjeruju da je to zato što uzimanje različitih antioksidansa u hrani osigurava njihov istovremeni zajednički "rad" na zaštiti organizma na mnogo snažniji način od pojedinačne jače doze u tabletama.

Znanstvenici su, proučavajući 30.000 Šveđanki dobi od 49 do 83 godina, utvrdili da one koje jedu sedam obroka voća i povrća dnevno imaju 20 do 29 posto manje šanse za srčani udar tijekom deset godina u odnosu na žene koje su unosile samo 2,4 obroka voća i povrća dnevno.

Uočeno je i da žene koje jedu puno voća i povrća ukupno hranom unesu manje zasićenih masti.

Istraživači kažu da ova studija pokazuje dijametralnu razliku u odnosu na istraživanja o učincima dodataka antioksidansa koji se uzimaju u obliku tableta, i preporučuju da ljudi dnevno unose najmanje pet obroka voća i povrća.

Tagovi: