5 vrsta hrane koje štite od karijesa, upale desni i izbjeljuju zube

Jer je zdravlje crijeva povezano s vašim zubima

by | 7 rujna, 2023
Hrana za zdrave zube

Hrana može biti izvor karijesa i upala, ali i prekrasnog osmijeha. Birajte, stoga, one namirnice koje će vašim zubima vratiti bjelinu i zdravlje.

Izbjeljujuće paste za zube mogu biti fantastične, ali one koje uistinu čine dobar posao nisu uvijek najpovoljnija opcija. Osim toga, neke od njih sadrže i potencijalno agresivne sastojke koji nisu najpoželjniji za osobe s osjetljivim zubima. Rješenje se skriva u probranim namirnicama.

Da biste vratili bjelinu svojim zubima, na svakodnevni jelovnik uvrstite hranu koja ne samo da je zdrava za vaše cijelo zdravlje već poboljšava crijevni mikrobiom koji kontrolira imunitet odgovoran za obranu od infekcija u usnoj šupljini. Drugim riječima, zdravlje trbuha ima ključnu ulogu u održavanja zdravlja i ljepote zuba, pa birajte sljedeće namirnice.

Pročitajte: Lj&Z izbor: 5 najboljih crvenih ruževa zahvaljujući kojima će vaši zubi izgledati bijelo

Hrana za zdrave zube

Namirnice koje vraćaju ljepotu i zdravlje zubima

1. Mliječne namirnice

Kefir sadrži masne kiseline i vitamine A, D i K2 koji čine savršenu kombinaciju za zdravlje zubiju. Ovaj probiotički napitak također je odličan izvor laktične kiseline i kvaščevih gljivica koje su dobre za zdravlje probavnog trakta, a smatra se da lactobacillus bakterije smanjuju razvoj Streptococcus mutans bakterija koje su glavni uzročnici karijesa.

Isti koktel vitamina (A, D i K2) sadrži i maslac. Potražite onaj od pašnih krava ili pročišćeni ghee maslac jer je nutritivno najbogatiji.

2. Zeleno povrće

Špinat je odličan izvor željeza, vitamina A i C te folne kiseline – vitamina i minerala koji su blagotvorni za osnaživanje i zdravlje zubiju. Usto, špinat sadrži obilje antioksidanasa, molekula koje se bore protiv oksidativnog stresa, i ti se benefiti protežu i do usta.

Šparoge su, s druge strane, odličan izvor inulina, prebiotičkih vlakana koje potiču rast i aktivnost probiotika, dobrih bakterija zaduženih za zdravlje crijeva.

3. Fermentirane namirnice

Kiseli kupus riznica je probiotičkih kultura krucijalnih za probavno i dentalno zdravlje. Sadrži laktičnu kiselinu koja stvara bakterije koje se bore protiv bakterija koje uzrokuju kvarenje zuba. One ujedno preveniraju bolest desni i balansiraju oralni mikrobiom. Kiseli je kupus, ujedno, dobar izvor K2 vitamina koji proizvodi “dobre” bakterije koje žive u ustima i crijevima te prevenira kvarenje zuba i bolesti desni.

Hrana za zdrave zube

4. Meso

U nutritivnom pogledu, jetrica su jedna od najkvalitetnijih namirnica. Izvrstan su izvor vitamina A, D, K1 i K2. Također, obiluju C vitaminom i željezom, što ih čini savršenom hranom za oralno zdravlje.

Niste li ljubitelj jetrica, servirajte si pileći batak, zabatak i krilca (ili juhu od pilećih kostiju) jer su ovi dijelovi peradi bogati kolagenom. Ovaj je protein, osim za ljepotu kože i zdravlje zglobova, važan i za zdravlje desni jer je upala zubnog mesa, zapravo, nedostatak kolagena, vezivnog tkiva koje okružuje zub.

5. Začini

Aromatično bilje neizostavan je dodatak svakom jelu, a na sreću ono koje većina nas koristi – peršin i češnjak – blagotvorni su za oralno zdravlje. Peršin ima brojna antibakterijska svojstva a bogat je antioksidansima koji blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje. Usto, osvježava dah i neutralizira neugodan zadah.

Ljekovitost češnjaka se skriva u alicinu koja ima protugljivična, protuvirusna i antibakterijska svojstva. Također, pokazalo se da pomaže održati ravnotežu bakterija u ustima tako što kontrolira razvoj bakterija koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Češnjak je dobar i za održavanje zuba jakima jer sadrži prebiotička vlakna, ona koja podupiru zdravlje crijeva.

Pročitajte: Mogu li žuti zubi ponovno zablistati? Da, uz ovih 6 pasta za izbjeljivanje zuba

Foto: Robert Daly, OJO Images via Getty Images

Tagovi: