Hormon koji stvara fetus mogao bi objasniti mučnine u trudnoći

by | 22 prosinca, 2023

Hormon koji stvara fetus mogao bi biti uzrok mučnina i povraćanja od kojih pati velik broj žena za vrijeme trudnoće, što je veliko otkriće koje bi moglo utrti put razvoju učinkovitih metoda liječenja.

Do sedam trudnoća od deset prate mučnine i povraćanja. Kod nekih žena – između jedne i tri trudnoće na 100 – ti simptomi mogu biti ozbiljni. To se naziva trudnička hipermerza i najčešći je razlog hospitalizacije žena u prva tri mjeseca trudnoće. Kate Middleton, supruga princa Williama patila je od toga u sve tri trudnoće.

Prema nedavno objavljenim istraživanjima u časopisu Nature, tim znanstvenika iz Cambridgea, Škotske, SAD-a i Šri Lanke otkrio je da mučnine i povraćanja tijekom trudnoće, bez obzira na ozbiljnost, proizlaze iz hormona koji proizvodi fetus, poznatog kao GDF15.

Analizom rezultata, istraživači su utvrdili da ozbiljnost ovog problema korelira s količinom GDF15 koju proizvodi fetalna placenta i koja završava u majčinom krvotoku, uz varijacije u osjetljivosti prema tom hormonu.

Osim toga, istraživanje je otkrilo da određene žene nose genetski veći rizik, što je povezano sa smanjenom razinom hormona u krvi i tkivima izvan fetusa. Zapaženo je da žene koje boluju od nasljedne bolesti krvi, poput beta talasemije, koja rezultira prirodno visokim razinama GDF15 prije trudnoće, rijetko ili gotovo nikada ne pate od mučnina.

Pročitajte: Pet provjereno dobrih napitaka za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti 

Profesor Stephen O’Rahilly, direktor Instituta za metaboličke znanosti Wellcome-Medical Research Council na Sveučilištu u Cambridgeu, jedan od autora studije, izjavio je: “Tijekom trudnoće, fetus proizvodi hormon u količini koja može izazvati nelagodu kod majke. Intenzivnost mučnina povezana je s osjetljivošću žene na taj hormon.”

Ova otkrića pružaju nadu znanstvenicima da će razviti učinkovite metode liječenja mučnina tijekom trudnoće na temelju boljeg razumijevanja uloge hormona GDF15 u ovom kontekstu.

Pročitajte: Preuzmite besplatno: edukativni letak za roditelje “Sigurno kroz prvu godinu” 

Foto: Pexels, kjekol iStock / Getty Images Plus via Getty Images