Što je to “flurona”, koji su simptomi i kako je prepoznati?

by | 4 siječnja, 2022
flurone, simptomi

U Hrvatskoj se pojavio prvi slučaj “flurone” – osoba je zaražena istovremeno i gripom i COVID-om. Što se do sada zna o tome te koji su simptomi pročitajte u nastavku:

Što je flurona?

Flurona je slučaj kad je osoba zaražena istovremeno i gripom i COVID-om, a prvi slučaj pojavio se upravo jučer u Hrvatskoj.

Koji su simptomi flurone?

Imamo dvije bolesti, simptome i gripe i COVID-a. Simptomi se preklapaju i teško ih je razlikovati. Gripa ima teže simptome, brže se javljaju. Temperatura je 39, bolovi u mišićima. Kod COVID-a su blaži simptomi i bolest postupno napreduje. Jedna i druga kombinacija ovise o pojedincu, cijepnom statusu, o komorbiditetu. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba. U svakom slučaju cijepljenje i protiv gripe i protiv COVID-a je preporučeno, nije obavezno. Dano nam je na volju hoćemo li se sami zaštititi kako bi izbjegli ove dvije teške bolesti, rekla je u emisiji Studio 4, Dijana Mayer, dr. med. epidemiologinja HZJZ.

“Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa. Virus gripe i virus korone. Nije nepoznato da je moguće zaraziti se s više patogena odjednom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenut će gripa, ona se obično širi između Božića i Uskrsa. Prošle godine nije je bilo, ali imali smo slučajeva preko ljeta. Moramo vidjeti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom”, pojašnjava prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

U Izraelu otkriven prvi svjetski slučaj flurone

Prije par dana je objavljeno da je otkriven prvi svjetski slučaj flurone, odnosno istovremene zaraze koronavirusom i gripom. Kako javlja Newsweek, prvi slučaj “flurone” zabilježen je kod rodilje u izraelskom gradu Petah Tikvi. Profesor Arnon Vizhnitser, ravnatelj ginekološkog odjela bolnice u tom gradu, jednim je izraelskim novinama rekao da je rodilja dobila pozitivan test na koronavirus i gripu čim su je zaprimili. Testiranje su, kako bi bili sigurni, ponovili još jednom. Vizhnitser je dodao da rodilja nije cijepljena ni protiv koronavirusa ni protiv gripe, ali nije imala naročito jake simptome. Osjeća se dobro te se očekuje da će je iz bolnice pustiti u četvrtak. Radi se o prvom dokumentiranom slučaju simultane zaraze koronavirusom i virusom gripe, ali zdravstveni stručnjaci vjeruju da je bilo i drugih koji nisu dokumentirani. Izraelsko ministarstvo zdravstva istražuje ovaj slučaj te pokušava utvrditi može li uzrokovati težu bolest, javili su izraelski mediji.

Pročitajte: Što sve znamo o novoj varijanti koronavirusa – omikron?

Cijepljenje protiv gripe i COVID-19

HZJZ je u listopadu objavio informacije o cijepljenju protiv virusa COVID-19 i gripe. Kažu da je, ako je indicirano cijepljenje protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, moguće istovremeno cijepiti osobu protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču COVID-19 cjepiva ako je to organizacijski izvedivo (primjena oba cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima također se smatra istovremenom primjenom). Ako osobi kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv bolesti COVID-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno ni primijeniti ih s manjim razmakom.

Prednost ima cijepljenje protiv korone

Kod osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, kod kojih istovremena primjena oba cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost u ovom trenutku treba dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19. Razloga za dati prednost cijepljenju protiv bolesti COVID-19 ima više, a jedan od njih je to što je intenzitet epidemije COVID-19 u ovom trenutku vrlo visok, a početak sezone gripe se ne očekuje prije prosinca, to jest upravo sada je vrijeme kad bi gripa mogla početi.

Izvor: hrt.hr, index.hr

Foto: dragana991 iStock/Getty Images Plus via Getty Images