Šestu godinu zaredom oni su najsretniji narod. U čemu je zapravo tajna?

by | 21 ožujka, 2023
finska najsretniji narod
Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, kako pokazuje Svjetsko izvješće o sreći.

Izvješće, koje se bavilo i učincima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju znanstvenici u SAD-u na temelju anketa Instituta Gallup.

Prema izvješću, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland. Hrvatska se nalazi na 48. mjestu, iza Japana i ispred Brazila. Među susjednim zemljama najsretnija je Slovenija na 22. mjestu, Italija je 33., Srbija 45., a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvješća o sreći, a Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu.

Pri dnu ljestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Afganistan i Libanon dvije su najnesretnije zemlje svijeta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja. Znanstvenici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala “iznimno otporna” unatoč pandemiji virusa COVID-19, s globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Finska: u čemu je njihova tajna sreće?

Frank Martela, profesor psihologije na Sveučilištu Aalto u gradu Espoo, u svom članku za cnbc.com govorio je o tri stvari što to ljude u Finskoj tako iznimno zadovoljnima svojim životima, točnije koje su to stvari koje oni nikad ne rade te imaju održavaju visoku kvalitetu života:

Ne uspoređuju se sa susjedima

Postoji poznata rečenica finskog pjesnika: “Kell’ onni on, se onnen kätkeköön”, koja znači: “Ne uspoređujte i ne hvalite se svojom srećom.” Finci se stvarno toga i drže, posebno kad su u pitanju materijalne stvari i otvoreno pokazivanje bogatstva.

Ne zanemaruju dobrobiti prirode

Prema istraživanju iz 2021., 87 % Finaca smatra da im je priroda važna jer im pruža duševni mir, energiju i opuštanje. U Finskoj zaposlenici imaju pravo na četiri tjedna ljetnog odmora, a mnogi to vrijeme koriste za odlazak na selo i stapanje s prirodom.

Ne prekidaju krug povjerenja zajednice i vjeruju u ljude oko sebe

Istraživanja pokazuju da što su veće razine povjerenja unutar zemlje, to su njezini građani sretniji. Eksperiment “izgubljeni novčanik” 2022. testirao je poštenje građana ispuštanjem 192 novčanika u 16 gradova diljem svijeta. U Helsinkiju je 11 od 12 novčanika vraćeno vlasniku.

Finci vjeruju jedni drugima i cijene iskrenost te je to jedna od stvari koja je veliki plus ovog naroda. 

Pročitajte: Jedva smo dočekali prvo proljetno cvijeće. Izdvajamo 19 stylish vaza koje želimo u svome domu 

finska najsretniji narod

Savjeti za sreću koje predlažu Finci:

  • Usredotočite se više na ono što vas čini sretnima, a manje na to da izgledate uspješno. Prvi korak do istinske sreće je postavljanje vlastitih standarda umjesto uspoređivanja s drugima.
  • Provođenje vremena u prirodi povećava našu vitalnost, dobrobit i daje nam osjećaj osobnog rasta. Pronađite načine da dodate malo zelenila u svoj život, čak i ako je to samo kupnja nekoliko biljaka za vaš dom.
  • Uživajte u malim stvarima i jednostavno budite sretni!

finska najsretniji narod

Ako vas i dalje zanima kako ostvariti sreću kakvu imaju Finci, trenutačno se možete prijaviti na Masterclass o sreći koju organiziraju Finci. U njemu će vas osobni treneri voditi prema uravnoteženom načinu života koji promiče sreću na finski način. Trening će pokriti četiri ključne teme: prirodu i stil života, zdravlje i ravnotežu, dizajn i svakodnevicu te hranu i dobrobit.

Masterclass of Happiness održat će se od 12. do 15. lipnja 2023. u Kuru Resortu u Finskoj. Deset odabranih osoba iz cijeloga svijeta stići će u Finsku 11. lipnja i u njoj boraviti do 16. lipnja – svi su im putni troškovi, uključujući letove i smještaj, plaćeni.

Prijave su otvorene do 2. travnja, a kandidati se mogu prijaviti pojedinačno ili s još jednom osobom na www.visitfinland.com.

Pročitajte: “Stutz” – film koji daje sasvim novi pogled na život i mentalno zdravlje 

Foto: Unsplash, Pexels