“Stutz” – film koji daje sasvim novi pogled na život i mentalno zdravlje

by | 23 studenoga, 2022
stutz jonah hill

“Stutz”, film Jonaha Hilla o njegovu psihoterapeutu Philu Stutzu, ako ga pomno gledate, ostat će jedan od onih koji će vam se urezati u pamćenje. Zapravo, ostat će film zbog kojeg ćete dobiti novi pogled na rješavanje konkretnih situacija i stanja koje vas muče, a s kojima živite. I ne samo pogled, već sasvim jednu novu sliku o tome koliko vrsta terapije o kojoj govori Stutz može promijeniti vaš život.

“Stutz”: O čemu se radi?

Kroz dokumentarni film Hill je prikazao život i karijeru svog terapeuta, dr. Phila Stutza. A sve to kroz niz razgovora o životnim pričama, o mentalnom zdravlju, o utjecaju same terapije na promjenu načina života…. Jonah Hill na ovaj način gledateljima pruža intiman uvid u vlastite sastanke sa psihijatrom Philom Stutzom, a cilj mu je podijeliti sa svima vještine koje je uspio savladati zahvaljujući terapijama i želi motivirati one koji oklijevaju u traženju profesionalne pomoći te ih potaknuti da i sami potraže pomoć.

Kroz film saznajemo da se snimao čak dvije godine, a kroz njega možete saznati Stutzove vježbe vizualizacije, poznate kao Alati kroz koje on želi pomoći svima kojima je pomoć potrebna jer su primijenjivi na sve situacije te mogu preoblikovati život ako se koriste.

U filmu Jonah Hill ističe kako su njemu ti alati pomogli da se izvuče iz teške situacije u kojoj se nalazio,

Ono što je nas očaralo definitivno je taj iskreni i emotivan prikaz problema s mentalnim zdravljem koje se želi približiti svima – to jest, pokazati da smo svi ranjivi i da imamo probleme. No, i da nije sramota te da te probleme treba rješavati te tražiti podršku. Zbog toga je velika sreća što se počelo sve više javno govoriti o psihološkom zdravlju i pomoći koju trebamo, a ta sreća bi bila i veća kada bi se na takvu vrstu pomoći prestalo gledati sa zadrškom i ‘luksuzom’.

Kroz film je posebno naglašeno da baš svatko od nas dijeli tri emocije tijekom svog života: bol, neizvjesnost i kontinuirani rad.

Uz to, govori i o protoku zahvalnosti: sunce je uvijek tu, kao i oblaci koji blokiraju sunce. Ako ne možeš probiti oblak, smatraš da ti je dan ružan, čak i život te tada svaka tvoja misao utječe na raspoloženje. Upravo zato protok zahvalnosti teži tome da se odaberu pozitivne misli. Jer ponekad, od svega oblačnog, zaboravljamo da postoji i ono sretno i pozitivno!

Ovaj film definitivno preporučujemo svima!

Foto: @tellmeatimeofficial