Nekoliko načina kako prakticirati financijski self-care

by | 1 rujna, 2023

Uz stalnu krizu troškova života, visoke stope inflacije i stagnirajuće plaće, vjerojatno nije iznenađenje da je novac trenutačno jedna od najvećih briga za mnoge.

Stručnjakinja za financije Georgiu Galloway daje najbolje savjete o tome kako pristupiti financijama na zdraviji način i kako prakticirati financijsku brigu o sebi, piše stylist.com.

Financijski self-care

Budite strpljivi sa sobom samima

Financijska briga o sebi nije samo upravljanje bankovnim računom i čudesno rješavanje svih vaših problema – radi se o promjeni vašeg načina razmišljanja prema novcu.

Međutim, te stvari zahtijevaju vrijeme i taj proces traje.

Štedite, ali samo ako možete

Galloway shvaća da štednja nije uvijek moguća, osobito u krizi troškova života.

Dajte prioritet onome što si možete priuštiti umjesto razmišljanja da morate štedjeti što je više moguće, čak i ako to znači da si nećete dopustiti trošiti novac na stvari koje vam donose radost.

Postavite realne ciljeve i uspostavite kratkoročne ciljeve, kao i dugoročne planove.

Pročitajte: Pitali ste Ljiljanu: “Neovisno o tome koliko radim, mučim se s novcem. Kako da uvedem red u svoje financije?” 

financijski self care

Isprobajte različite tehnike proračuna

Stručnjakinja objašnjava da planiranje proračuna nije jedinstvena mjera za sve i ako vam jedna metoda ne odgovara, lako je odustati. No važno je isprobati različite tehnike kako biste vidjeli koja je najbolja za vas, vaše financije i mentalitet.

Svakodnevno provjeravajte svoj bankovni račun

Provedite nekoliko minuta svaki dan provjeravajući svoj račun i pazite na sve svoje izdatke. Primamljivo je ignorirati svoj račun tjednima i gledati samo na dan isplate, ali izbjegavanje tjeskobe može dovesti do toga da više novaca ode nego što primijetite. Provjerite ga svaki dan i moći ćete pratiti gdje obavljate nepotrebne kupnje koje se mogu izbjeći,” kaže Galloway.

Proslavite uspjehe

Ne zaboravite priznati i proslaviti financijska postignuća, bilo da se radi o dosezanju prekretnice uštede ili uspješnom pridržavanju proračuna tjedan dana. Pozitivna briga pomoći će vam da ostanete predani financijskoj brizi o sebi.

Pročitajte: 10 nedjeljnih self-care aktivnosti koje će vas pripremiti za novi tjedan 

Foto: Pexels, Chinnapong iStock/Getty Images Plus via Getty Images