Otkrili smo metodu štednje koja uistinu provjereno djeluje!

by | 16 kolovoza, 2023
metoda štednje 50-30-20

U današnjem svijetu brze potrošnje i financijske nestabilnosti, važno je imati jasan plan upravljanja vlastitim financijama kako biste osigurali sigurnu budućnost i istovremeno uživali u sadašnjem trenutku.

Jedan od popularnih pristupa koji pomaže postići ovu ravnotežu naziva se “Metoda štednje 50-30-20”. Ovo pravilo pruža smjernice o tome kako raspodijeliti svoj mjesečni prihod na troškove, štednju i uživanje, to jest nudi sveobuhvatan pristup koji obuhvaća sve aspekte vaših troškova.

Uz samo tri jednostavna koraka, možete uspostaviti jasne prioritete u svojim mjesečnim financijskim obvezama i osigurati svoju dugoročnu financijsku stabilnost.

Metoda štednje 50-30-20

Metoda 50-30-20 jednostavno je pravilo koja predlaže da se mjesečni prihod raspodijeli na tri osnovne kategorije: potrebni troškovi, životni stil i štednja. Prema ovom pravilu:

  • 50 posto prihoda treba biti usmjereno na potrebne troškove: Ovdje se ubrajaju osnovni životni troškovi kao što su stanarina, kredit, režije, hrana, prijevoz i zdravstveno osiguranje. Ova kategorija čini temelj stabilnog financijskog plana.
  • 30 posto prihoda se može koristiti za životni stil: Ovaj dio odnosi se na troškove koji doprinose udobnosti i uživanje u životu, poput restorana, zabave, putovanja, kozmetike i slično. Iako ovo ne bi trebala biti glavna komponenta financijskog plana, omogućava vam da se osjećate nagrađeno za svoj trud.
  • 20 posto prihoda treba biti usmjereno na štednju: Ova kategorija uključuje štednju za mirovinu i dugoročne financijske ciljeve.

Pročitajte: Pitali ste Ljiljanu: “Neovisno o tome koliko radim, mučim se s novcem. Kako da uvedem red u svoje financije?” 

metoda štednje

Prednosti metode štednje 50-30-20

1. Jednostavnost i jasnoća

Pravilo 50-30-20 jednostavno je za razumijevanje i primjenu. Ova jasnoća pomaže pojedincima da bolje upravljaju svojim financijama i izbjegnu kaotično trošenje.

2. Financijska stabilnost

Raspodjela prihoda prema ovom pravilu osigurava da se osnovni životni troškovi redovito pokrivaju, čime se osigurava osnovna financijska sigurnost.

3. Uživanje bez grižnje savjesti

S 30 posto prihoda namijenjenih životnom stilu, pojedinci se mogu počastiti užicima i zabavom bez osjećaja krivnje, jer je to već planirani dio financijskog plana.

4. Planirana štednja

Štednja neka čini 20 posto prihoda. Ova kategorija omogućava postupno ostvarivanje financijskih ciljeva kao što su mirovina, kuća ili obrazovanje djece.

Popularnost pravila 50-30-20 značajno je porasla zahvaljujući senatorici Elizabeth Warren i njezinoj kćerki Amelie Warren Tyagi. U svojoj knjizi “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan”, ove autorice su iznijele čvrsto uporište za planiranje financija obitelji radničke klase.

Ovaj grubi okvir omogućuje obiteljima da razumno rasporede svoje troškove kako bi se pripremili za budućnost i nosili se s neočekivanim okolnostima.

Pročitajte: Kako zaštititi svoj novac, ali i mentalno zdravlje u vremenu povećanih troškova života? 

Foto: Pexels, Rob Daly OJO Images via Getty Images