Evo zašto bi aktivni oporavak trebao biti dio vaše tjedne rutine vježbanja

Svima nam je potreban oporavak od vježbanja, no oni koji žele aktivno provesti vrijeme - ima načina

by | 16 studenoga, 2021
Aktivni oporavak

Mnogi koji redovito vježbaju tvrde da su potpuno ovisni o tome. Istina je da vježbanje mnogima djeluje i kao terapija, osim što se od toga osjećamo fizički bolje i snažnije. No ono što se uvijek naglašava jest ostavljanje prostora za aktivan oporavak umjesto da se svakodnevno tjerate trenirati. Mišići se moraju oporaviti, a vi odmoriti. Osim toga, ako vaše tijelo dobiva samo fizički stres bez odmora, možete doći do točke smanjenja pozitivnih promjena ili točke u kojoj više vježbanja ne rezultira većim napretkom.

Pročitajte više… 5 malih aktivnosti koje će vam razbistriti um

Ako svom tijelu ne date vremena da se prilagodi fizičkim zahtjevima, ono nikada neće dobiti priliku da “sustigne” i postane jače, no to ne znači da morate izbjegavati sve aktivnosti u dane odmora. Evo zašto bi aktivni oporavak trebao biti dio vaše tjedne rutine vježbanja.

Što je aktivni oporavak?

Aktivni oporavak, koji se također naziva aktivni odmor, ali se često veže uz izlete koji uključuju sportske aktivnosti, jest kad radite određenu vrstu pokreta koja je manje intenzivna od vaših redovitih dana vježbanja.

Pročitajte više… Kamo na aktivan odmor ovog mjeseca? Imamo super prijedloge!

To može biti bilo što, od joge ili laganog istezanja do šetnje ili laganog trčanja. Dan aktivnog oporavka uključuje lagane treninge koji ne predstavljaju više od 60 do 70 posto vašeg maksimalnog napora, dakle imaju niski do umjereni intenzitet. Stoga, ako inače trčite maraton, aktivan odmor uključuje lagano hodanje ili sat joge.

Prednosti aktivnog oporavka

Ovakav tip odmora pomoći će vam oporaviti se od prethodnog iscrpljujućeg treninga, a dat ćete i mali poticaj cirjulaciji u vaše mišiće kako bi se mogli sami brže oporaviti. Uz to, malo usporavanje na dan aktivnog oporavka bit će vam i osvježavajući mentalni odmor od intenzivnog treninga. Ako trenirate više od pet dana u tjednu, razmislite o tome da jedan od svojih tjednih treninga zamijenite za dan aktivnog oporavka.

Pročitajte više… Zašto uvrstiti plivanje u svoje fitness aktivnosti?

Ako trenutačno trenirate tri ili četiri puta tjedno, možete nekoliko svojih “slobodnih” dana pretvoriti u dane aktivnog oporavka. To mogu biti joga, brže hodanje ili lagano trčanje, a ako vam nije problem u ovo hladnije doba godine – i plivanje, a ljeti mnogi koji prakticiraju aktivni odmor vole rolanje!

Za što god se odlučili, nemojte se previše naprezati – dovoljno je do 40 minuta aktivnosti kako biste osjećali beneficije.

 

Foto: iStock/Getty Images