Drži vas sitim satima: Ovo je najzdraviji doručak za mršavljenje

by | 20 studenoga, 2015

Želite izgubiti višak kilograma? Tajna je u…

YFdIoUsRJCAehcoUnQaS_Straw

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, posebno ako želite smršavjeti. Ali, ako već oko 10 ili 11 sati ponovno počinjete osjećati glad, počnite razmišljati o tome da pametnije birate namirnice za taj najvažniji obrok u danu.

Najbolji izbor je – zobena kaša! To potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu “Annals of Nutrition & Metabolism”.

Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podijeljeni u tri različite grupe: prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela kornfleks (kukuruzne pahuljice), a treća je preskakala doručak i pila samo vodu.

I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz nadolazeća tri sata svi sudionici su morali, u više navrata, da bilježe stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio razina šećera i inzulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji je trebalo konzumirati sve dok se ne najedu.

Kao što su i očekivali, znanstvenici su potvrdili da je grupa ljudi koja je jela zobenu kašu bila najmanje gladna tijekom jutra i podneva i pojeli su i 31 posto manje kalorija za ručak. Osim toga zobena kaša je imala najpovoljnije djelovanje i kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom, oni su konzumirali čak 50 posto manje kalorija tijekom ručka.

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su, već tri sata nakon doručka, isti osjećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako? Iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrijednost kukuruznih pahuljica i zobene kaše? Zbog toga što se zobena kaša duže zadržala u želucu, dok kornfleks (koji ima visoku razina šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njezin brzi i nagli pad. Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je zobena kaša korisna ako želimo da skinemo kilograme, jer onih 31 i 50 posto manje unesenih kalorija svakako će se osjetiti i primijetiti kroz duži period.

Zašto baš zob?
Zob i njezine izvedenice poput kaše i pahuljica jako su zdrave, ali i vrlo povoljna hrana. Ako mislite da se zobena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može miješati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak kuhanom povrću ili salati ili pak razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih deserta, poput kolačića, piše Huffington Post.

Siti ste duže
Vlakna koja sadrži zobena kaša djeluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sustavu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimulira probavu i pokretač je metabolizma pa je idealna hrana za sve one koji žele smršavjeti.

Snižava kolesterol
Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezanja masnoća za sebe te tako snižava razinu lošeg kolesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srca i krvnih žila, i smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Snižava tlak
Od svih jela kojima možete pritisak, zobena kaša je jedna od najmoćnijih namirnica. Djelotvorni sastojak zobene kaše je lignan, biljna vlakna, a studije pokazuju da se redovitim uzimanjem može se sniziti krvni tlak i do 30 posto.

Smanjuje rizik od raka
Namirnice od cjelovitog zrna, uključujući i zobene pahuljice smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pokazala je studija objavljena u časopisu “British Medical Journal”. Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.

Izvor: Life Content
Foto: Unpslash