Doomscrolling je aktivnost koju radimo svi, evo zašto je loša za naše zdravlje

by | 12 kolovoza, 2020

Otkako su društvene mreže postale sastavni dio naših života, većina ljudi provodi previše vremena s telefonima u rukama. S jedne strane, ne postoji ništa čudno u želji za informiranošću, praćenju trendova i vijesti iz svih područja, koje su nam danas dostupnije no ikada prije. S druge strane, prekomjerno praćenje vijesti može imati vrlo loš učinak na naše zdravlje.

Godina 2020., složit će se mnogi, godina je velikih i teških promjena. Loših vijesti svakodnevno preplavljuju društvene mreže i portale, a mi im nikako ne možemo pobjeći. No, prema riječima stručnjaka, danas je itekako potrebno filtrirati vijesti i postaviti granicu jer je u ljudskoj prirodi da se mozak više fokusira na ono negativno, nego na pozitivan i zabavan sadržaj. Dakle, ako ste se našli u situaciji da manično pratite broj novozaraženih koronavirusom, googlate simptome te se, zatim, rastužujete zbog vijesti o ekološkoj katastrofi na Mauricijusu, znajte da niste jedini koji to čine.

Nekontrolirano pregledavanje društvenih mreža i portala u svrhu pronalaženja loših vijesti, koje može trajati satima, sada ima i svoje ime. Traganje za lošim vijestima putem računala naziva se doomsurfing, a putem pametnih telefona doomscrolling. Pitate se zašto to nije dobro? Naime, stručnjaci za mentalno zdravlje upozoravaju kako ove aktivnosti, u trajanju više od dva sata dnevno, značajno povećavaju rizik od anksioznosti i depresije.

Ako ste pomislili da je sve ovo samo “još jedna izmišljotina modernog svijeta”, moramo napomenuti da se o ovom problemu prvi put govorilo još prije 50 godina, no pod nazivom “sindrom zlog svijeta”. Uzrok ovog sindroma je čovjekova potreba za lošim vijestima i nemogućnost okretanja od istih, što rezultira uvjerenjem da je svijet puno gore mjesto no što doista jest.

Čovjek koji pati od ovog sindroma povlači se u izolaciju te se, ironično, još više izlaže lošim i teškim vijestima. Vjerujemo da ste bar jednom od početka godine primijetili kako ste jednostavno preopterećeni svim informacijama na koje nailazite, a ako to osjetite, znajte da ima rješenja. Rješenje je odmicanje od društvenih mreža, traženje lakšeg i ljepšeg sadržaja te okretanje ka ljudima koji vas uvijek čine sretnima.

Foto: Unsplash